Skončili sa voľby predsedu labouristov v Británii, víťaza oznámia v sobotu

NETKY.SK • 21 September 2016, 18:49 • 2 min
Skončili sa voľby predsedu labouristov v Británii, víťaza oznámia v sobotu

LONDÝN - Voľby nového predsedu britskej Labouristickej strany sa dnes na poludnie skončili, víťaza oznámia v sobotu na osobitnej straníckej konferencii v Liverpoole.

slovakia

left justify in out

Asi 640.000 členov a registrovaných stúpencov tejto hlavnej opozičnej strany v Británii mohlo vo voľbách rozhodnúť o tom, či zostane naďalej jej predsedom Jeremy Corbyn (67) alebo sa ním stane jeho vyzývateľ Owen Smith (46). Hlasovať mohli klasickou poštou alebo e-mailom, pričom sa rátajú hlasy, ktoré dorazili do dnešného poludnia.


Corbyn bol zvolený do funkcie vlani a má silnú podporu radových členov strany. Väčšina labouristických poslancov si však myslí, že nedokáže vyhrať parlamentné voľby. Pomerom hlasov 172 ku 40 mu vyjadrili nedôveru, ale Corbyn odmietol odstúpiť, čo vyústilo do nových volieb predsedu.


Corbyn povedal, že sa pokúsi zjednotiť rozdelenú stranu, ak bude vo funkcii potvrdený. Jeho oponenti však pochybujú, že sa mu to podarí.


Podľa stanice BBC sa Corbyn a jeho vyzývateľ rozchádzajú aj v otázke vystúpenia Británie z EÚ. Corbyn sa vyslovil za okamžitú aktiváciu článku 50 Zmluvy o EÚ, aby bolo možné o vystúpení rokovať. Owen naznačil možnosť druhého referenda o členstve v EÚ, ktoré však bude závisieť od toho, akú dohodu Británia vyjedná ohľadne podmienok tzv. brexitu.


"Nemyslím si, že by sme mali súhlasiť s tým, že sme definitívne na ceste von. Domnievam sa, že sa musíme ubezpečiť, že sú ľudia spokojní. Správne sme dali ľuďom dôveru, aby rozhodli. Môžeme im dôverovať znova o 18 mesiacov, aby si overili, že toto je určite to, čo chcú," citovala ho BBC.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies