Skončila sa prvá fáza medzinárodného cvičenia Slovak Shield

NETKY.SK • 26 Apríl 2015, 14:18 • 2 min
Skončila sa prvá fáza medzinárodného cvičenia Slovak Shield

BRATISLAVA - Medzinárodné cvičenie Slovak Shield 2015, ktoré sa uskutoční na jeseň tohto roka má už teraz za sebou svoju prvú fázu. Hlavnou úlohou generálneho štábu bolo precvičiť schopnosti plánovania na strategickej úrovni a reakcie na vojenské, ale aj nevojenské ohrozenia Slovenskej republiky a krajín Aliancie, v zmysle článku 5 Washingtonskej zmluvy o kolektívnej obrane.

slovakia

left justify in out

"Ide o ďalšie z veľkých cvičení, ktoré pripravujeme aj s účasťou našich spojencov v rámci Aliancie. Tak ako sme sa dohodli s našimi partnermi z Vyšehradskej štvorky, vojaci budú viac cvičiť. Toto cvičenie preverí ozbrojené sily, aby boli pripravené na prípadné hrozby," uviedol minister obrany Martin Glváč.

 

Medzinárodné cvičenie Slovak Shield 2015 predstavuje sériu výcvikových aktivít, ktoré preveria všetky úrovne velenia ozbrojených síl. Cvičenie simuluje možné ohrozenia, na ktoré musia byť naše ozbrojené sily v krátkodobom a strednodobom horizonte pripravené. "Týmto cvičením budú mať ozbrojené sily na všetkých úrovniach možnosť precvičiť svoje schopnosti v nevojenských operáciách spojených s odstraňovaním následkov ekologických a humanitárnych situácií, ale aj precvičiť si bojové situácie pri obrane Slovenskej republiky s podporou členských krajín NATO,"  povedal 1. zástupca náčelníka generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučík Peter Gajdoš.

 

Cvičenie Slovak Shield 2015 vyvrcholí na jeseň a zúčastnia sa ho približne 1500 vojakov. Okrem príslušníkov Ozbrojených síl SR sa cvičenia zúčastnia aj vojaci Ozbrojených síl Poľskej republiky, Maďarska, Českej republiky a USA. Medzinárodné cvičenie sa uskutoční v Centre výcviku Lešť a Kamenici nad Cirochou.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies