Skončila hokejová legenda Mikko Koivu. V Minnesote strelil viac gólov iba náš útočník

NETKY.SK • 10 Február 2021, 14:04 • 2 min
Skončila hokejová legenda Mikko Koivu. V Minnesote strelil viac gólov iba náš útočník

S kariérou v zámorskej NHL sa rozlúčila ďalšia výrazná osobnosť svetového hokeja. Fínsky útočník Mikko Koivu predčasne "zabalil" svoju šestnástu sezónu v kanadsko-americkej profilige, v siedmich zápasoch v drese Columbusu zaznamenal jeden gól a asistenciu.

slovakia

left justify in out

 

 Predtým bol 37-ročný stredný útočník dlhých 15 rokov jednou z ústredných postáv tímu Minnesota Wild. V 1035 zápasoch základnej časti nazbieral 206 gólov a 505 asistencií. Jeho posledná zmluva znela na jeden rok a 1,5 milióna USD. Spomedzi hokejistov narodených vo Fínsku je na piatom mieste historického poradia v počte bodov a asistencií a na siedmom v góloch a odohraných zápasoch v kanadsko-anerickej NHL.

"Nepredvádzal som hru, akú by som chcel. Už to nešlo tak ako predtým. Nedarilo sa mi na ľade a ovplyvňovalo ma to aj mimo neho. Nenašiel som už správny rytmus ani radosť z hokeja," vysvetlil Mikko Koivu na oficiálnom webe NHL.

 



Skúsený center sa pred definitívnym rozhodnutím poradil aj so starším bratom Sakom, ktorý odohral v NHL 18 sezón a bol ešte žiarivejšou hviezdou ako Mikko. Pomohlo mu aj stretnutie s generálnym manažérom Blue Jackets Jarmom Kekäläinenom a trénerom Johnom Tortorellom. "Obaja ma podporili a nechali rozhodnutie na mňa. Netlačili na pílu. Som vďačný za šancu, ktorú som od nich dostal. Bola to skvelá skúsenosť s výbornými ľuďmi a spoluhráčmi," prezradil veterán Koivu.

 



Mikko Koivu v tíme Minnesota Wild zanechal za sebou klubové rekordné zápisy v počte bodov (709) aj asistencií (504). Zároveň sa stal prvým hráčom Minnesoty s viac ako 1000 zápasmi v základnej časti NHL. Iba v počte gólov v tíme "divochov" predstihol produktívneho Fína jeden skvelý hokejista. Bol ním Slovák Marián Gáborík s 219 presnými zásahmi. Koivu ich nastrieľal o 14 menej. Ďalších 28 bodov pridal dlhoročný kapitán Wild v 59 zápasoch play-off o Stanleyho pohár. Koniec kariéry zvažoval už minulý rok po tom, čo mu v St. Paul odmietli predĺžiť zmluvu. Napokon sa rozhodol, že to ešte skúsi v Columbuse, ale nemalo to dlhé trvanie.

 



"Chcem Mikkovi pogratulovať k úžasnej kariére. Žiadny hokejista nepracoval tak tvrdo ako on počas svojho pôsobenia v Minnesote. Bol veľký hráč a skvelý kapitán na ľade aj mimo neho. Jeho dosah na celú našu hokejovú komunitu a spojenie s fanúšikmi boli obrovské. Pre nás všetkých v Minnesote zostane naveky s nami," uviedol generálny manažér tímu Minnesota Wild Bill Guerin.

Rodák z fínskeho Turku dosiahol veľké úspechy aj vo fínskej reprezentácii. Na konte má dve olympijské medaily - striebro z Turína 2006 a bronz z Vancouveru 2010, keď Fíni vyhrali proti našej reprezentácii 5:3. Zo šiestich svetových šampionátov najlepšie spomína na Slovensko 2011, kde si Fíni vybojovali zlaté medaily. V zbierke úspechov má tiež aj striebro zo Svetového pohára 2004.

 



Mikko Koivu zatiaľ nevie, čo bude robiť po skončení kariéry. Momentálne uvažuje len o oddychu, ale pri hokeji zrejme zostane. "Hokej je skvelá hra, do ktorej som ponorený celý svoj život. Možno sa nájde niečo, aby sme naďalej zostali v spojení. Teraz však myslím len na relax a na premýšľanie bude ešte dosť času," dodal center so skvelou úspešnosťou na vhadzovaniach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies