Skončil sa súdny proces medzi Eminemom a novozélandskou politickou stranou

NETKY.SK • 13 Máj 2017, 09:45 • 2 min
Skončil sa súdny proces medzi Eminemom a novozélandskou politickou stranou

VELLINGTON - V novozélandskom Wellingtone sa dnes skončil súdny proces medzi americkým rapperom Eminemom a predstaviteľmi Novozélandskej národnej strany v prípade porušenia autorských práv ku skladbe Lose Yourself.

slovakia

left justify in out

Počas dvojtýždňového procesu sudkyňa Helen Cull porovnávala s právnikmi a odborníkmi spomínanú interpretovu nahrávku s podobne znejúcou inštrumentálnou skladbou Eminem Esque, ktorú politická strana použila vo televíznom spote v roku 2014. Toho istého roku 44-ročný rapper politickú stranu zažaloval, pretože podľa neho je daná nahrávka kópiou menovanej Loose Yourself, a tak jej neoprávneným použitím porušili jeho autorské práva. Rozhodnutie súdu bude známe až približne po troch mesiacoch, keď Cull celý prípad preskúma.

Zástupcovia Novozélandskej národnej strany však vinu popierajú, keďže tvrdia, že sa Eminem Esque spomínanou Loose Yourself len inšpirovala a je od nej odlišná. Práva na jej použitie kúpili od produkčnej spoločnosti Beatbox. Ako sa na súde vyjadrila manažérka kampane strany, použitie nahrávky konzultovala s hudobnými a reklamnými expertmi, ktorí ju uistili, že to bude vhodné, pretože je zahrnutá v licencovanej hudobnej knižnici a je oslobodená od záležitostí spojených s autorskými právami. Eminemov právnik naopak tvrdil, že si politická strana bola vedomá, že porušuje jeho práva. Sudkyňa počas procesu poukázala na podobnosť prvkov oboch skladieb, keď ich pustili súbežne. K problematike sa tiež vyjadrili aj dvaja muzikológovia.

Eminem, vlastným menom Marshall Bruce Mathers III., debutoval v roku 1996 albumom Infinite, ktorý mu však nepriniesol úspech. Známym sa stal až o tri roky neskôr po vydaní nahrávky The Slim Shady LP (1999), ktorá obsahuje hit My Name Is. Nasledovali The Marshall Mathers LP (2000), The Eminem Show (2002), Encore (2004), Relapse (2009), Recovery (2010) a The Marshall Mathers LP 2 (2013). Okrem toho je členom formácií D12 a Bad Meets Evil - s D12 má na konte štúdiovky Devil's Night (2001) a D12 World (2004), s Bad Meets Evil zas EP Hell: The Sequel (2011). Je držiteľom pätnástich cien Grammy a v roku 2003 získal Oscara v kategórii Najlepšia pôvodná filmová pieseň za spomínanú skladbu Lose Yourself zo snímky 8. míľa (2002), v ktorej si aj zahral.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies