Skončil sa ramadán, moslimovia oslavujú trojdňový sviatok íd al-fitr

NETKY.SK • 6 Júl 2016, 07:07 • 2 min
Skončil sa ramadán, moslimovia oslavujú trojdňový sviatok íd al-fitr

RIJÁD - Moslimovia po celom svete oslavujú skončenie mesiaca pôstu, sviatok íd al-fitr, modlitbami, hostinami a stretnutiami v kruhu rodiny. Tento rok však ramadán poznačili veľké bombové útoky v Saudskej Arábii, Bangladéši, Turecku a Iraku, pripomenula BBC.

slovakia

left justify in out

Saudskú Arábiu zasiahli v pondelok tri samovražedné útoky, vrátane útoku v blízkosti druhého najsvätejšieho miesta islamu - mešity v Medine. V Iraku zabili dva koordinované bombové útoky v nedeľu podľa utorňajšej bilancie tamojšieho ministerstva zdravotníctva najmenej 250 ľudí.

 

Koniec ramadánu a začiatok sviatku íd al-fitr mal na rôznych miestach sveta rozličnú podobu. V Indonézii vyšli deti do ulíc vo farebných kostýmoch s lampiónmi v rukách. Na mnohých miestach, napríklad v Malajzii, oslavovali s ohňostrojmi. Ľudia nakupovali na hostiny alebo cestovali domov k rodinám. V irackom Bagdade sa však predajcovia vyjadrili, že mali iba minimálny predaj po víkendových útokoch.

 

Začiatok a koniec každého islamského lunárneho kalendára sa stanovuje na základe pozorovania mesačných cyklov, takže termíny sviatkov sa v jednotlivých krajinách môžu líšiť. Mnohé islamské krajiny však slávia sviatky v rovnakých termínoch ako Saudská Arábia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies