Skončí to niekedy? Bulharský nacionalistický europoslanec hajloval v Európskom parlamente

NETKY.SK • 17 Február 2022, 14:00 • 2 min
Skončí to niekedy? Bulharský nacionalistický europoslanec hajloval v Európskom parlamente

ŠTRASBURG - Európsky parlament sa zaoberá incidentom zo stredy, keď bulharský europoslanec pri odchode z rokovacej sály údajne použil nacistický pozdrav. Jeho konanie zaznamenali kamery. Vedenie Európskeho parlamentu označilo správanie poslanca Angela Džambazkého za neprijateľné.

slovakia

left justify in out

Džambazki, predstaviteľ bulharskej nacionalistickej strany VMRO-BND, predtým vo svojom vystúpení počas rozpravy o právnom štáte v Poľsku a Maďarsku vyhlásil: „Nikdy vám nedovolíme, aby ste nám hovorili, čo máme hovoriť a robiť. Nech žije Bulharsko, Maďarsko, Orbán, Fidesz a Európa národných štátov!"

 

img

 

Okrem toho Džambazki neskôr vo svojom príspevku na Twitteri označil za "ohavnosť" stredajšie rozhodnutie Súdneho dvora Európskej únie o tom, že Únia môže spájať finančnú podporu pre členské štáty s dodržiavaním zásad právneho štátu. Súd tak v plnom rozsahu zamietol žaloby Maďarska a Poľska voči tzv. mechanizmu podmienenosti.

 

Videozáznam z rokovacej sály zachytáva Džambazkého, zaradeného v euroskeptickej skupine Európski konzervatívci a reformisti (ECR), ako sa otočil na schodoch vedúcich k východu z rokovacej sály a na niekoľko sekúnd natiahol pred seba pravú ruku.

 

img

 

Podpredsedníčka Európskeho parlamentu, Talianka Pina Piciernová, ktorá rozpravu viedla, vyhlásila, že europarlament za pomoci záznamov z kamier preverí, čo sa stalo v rokovacej sále, "aby sa zistilo, či tam bol alebo nebol fašistický pozdrav".

 

„V žiadnom prípade nepripúšťame fašistické gestá a symboly. Ak sa tak stalo, je to mimoriadne vážne a budú prijaté sankcie," upozornila.

 

Štátny tajomník francúzskej vlády pre európske záležitosti Clément Beaune, ktorý bol na rokovaní prítomný ako predstaviteľ krajiny predsedajúcej EÚ, označil toto Džambazkého gesto za "škandalózne a poburujúce".

 

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová na Twitteri uviedla, že fašistický pozdrav v Európskom parlamente je pre ňu "neprijateľný – vždy a všade". Uráža to mňa aj všetkých ostatných (ľudí) v Európe," dodala s tým, že toto gesto pochádza z najtemnejšej kapitoly dejín a "musí tam aj zostať".

 

img

 

V rokovacom poriadku Európskeho parlamentu sa uvádza, že poslanci sa majú "zdržať akéhokoľvek nevhodného správania" a "akýchkoľvek urážlivých poznámok". V prípade nedodržania týchto pravidiel sa sankcie môžu týkať najmä účasti na činnosti parlamentu alebo poslaneckých príplatkov.

 

Prečítajte si: VIDEO: Záplavy zabili vyše 90 ľudí!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies