Skončí tatarák v reštauráciách na Slovensku?!

NETKY.SK • 27 September 2016, 09:22 • 2 min
Skončí tatarák v reštauráciách na Slovensku?!

BRATISLAVA – Takzvaný tatársky biftek, ktorý sa pripravuje zo surového hovädzieho mäsa je jedlo, ktoré si nie každý človek objedná v reštaurácii. Mnoho ľudí však na tzv. tatarák nedá dopustiť. Teraz horzí, Že z jedálnych lístkov slovenských reštaurácií úplne zmizne.

slovakia

left justify in out

Zrušili tatarákový festival

Bratilicious chceli zorganizovať Tatarákový festival na Slovensku, lenže hygiena im ho zrušila. „Hygiena sa totiž rozhodla, že napriek totálnej ignorácii predaja tatarákov posledných 10 rokov navštívia reštaurácie zúčastnené na našom tatarákovom festivale a napália im pokutu + zakážu predávať tatarák. Vraj toto spravia S KAŽDOU REŠTAURÁCIOU, ktorá ho podáva,“ informuje portál na svojom facebookovom profile.

 

 

 

"Ak by tatarák zmizol z každej reštaurácie na Slovensku, mne je to jedno," znelo vyjadrenie pani hygieničky z Úradu Verejného Zdravotníctva Slovenskej Republiky, keď ju portál kontaktoval.

 

Zakážu ho aj v reštauráciách?!

„Je nám ľúto, ale tatarákový festival musíme zrušiť. A očividne sa podľa slov hygieničky začne tatarák rušiť na celom Slovensku,“ pokračuje Bratilicious na facebooku.

 

Podľa vyhlášky z roku 2007 sa nesmie podávať v reštauráciách podávať teplelne neupravené mäso a vyzerá to tak, že hygiena začína po takmer 10 rokoch konať a reštaurácie podávajúce tatarák začne pokutovať.

 

Petícia za zachovanie tataráku

Bratilicious chcú bojovať za zachovanie tataráku v slovenských reštauráciách, a tak spustili na internete petíciu.

 

 

 

“Pretože od roku 2007 nikto nepovažoval za potrebné upraviť vyhlášku priam komunistického charakteru, ktorá zakazuje predávať AKÉKOĽVEK jedlo z mäsa, ktoré nebolo tepelne upravené. Napriek tejto vyhláške Úrad Verejného Zdravia pod Ministerstvom Zdravotníctva, ináč známy pod menom "hygiena" posledných 10 rokov tatarák nezakazoval, nerozdával pokuty a úplne jeho existenciu ignoroval - čo všetky reštaurácie na Slovensku presvedčilo, že je jeho predaj vlastne v poriadku. Odrazu to však ÚVZ prekážať začalo a pokutoval 6 bratislavských reštaurácií v jeden deň, pričom nám odkázal, že to isté spraví so všetkými reštauráciami, ktorým v jedálnom lístku tatarák nájde,” informujú v popise petície, ktorá žiada zmeniť č. 533/2007 Z. z. Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania, menovite jej paragraf 9, číslo 2, odsek i, ktorý vraví, že možno podávať len pokrmy z tepelne upraveného mäsa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona