Školy už nebudú môcť zamestnať učiteľov na menej ako 12 mesiacov

NETKY.SK • 22 Október 2014, 17:15 • 2 min
Školy už nebudú môcť zamestnať učiteľov na menej ako 12 mesiacov

BRATISLAVA - Základné a stredné školy na Slovensku už od budúceho roka nebudú môcť uzavrieť s pedagógmi zmluvu na dobu určitú v trvaní menej ako 12 mesiacov.

slovakia

left justify in out

Dohodli sa na tom dnes minister práce Ján Richter a šéf rezortu školstva Peter Pellegrini (obaja Smer-SD). Prijímanie učiteľov na obdobie 10 mesiacov, teda len do začiatku školských prázdnin, označili na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave za ich amorálne zneužívanie.
     

"Do budúcna by malo platiť, že s pedagogickým pracovníkom je možné uzatvoriť pracovnú zmluvu na dobu určitú, ktorá nesmie byť kratšia, ako je školský rok. Školský rok je definovaný v zákone ako obdobie začínajúce sa 1.9. a končiace sa 31.8. nasledujúceho roka," priblížil Pellegrini.
     

Richter tento týždeň vyčíslil, že v júni pribudlo do evidencie úradov práce 2059 pedagogických pracovníkov a 1649 sa ich opätovne od septembra zamestnalo, zväčša na rovnakých školách. "To je jednoznačný dôkaz, že tí pracovníci sú zneužívaní. Je to aj otázka dobrých mravov," upozornil minister práce.
     

Pellegrini považuje argumenty riaditeľov škôl o nedostatku financií za výhovorky. "Prostriedky, ktoré sa takto ušetria, sú použité napríklad aj na odmeny alebo sú súčasťou platov ostatných pedagógov," uviedol s tým, že ministerstvo školstva posiela na každého pedagóga mzdový normatív na 12 mesiacov.
     

Ochrániť učiteľov počas dvoch mesiacov letných prázdnin má úprava jednej z troch legislatívnych noriem. Konkrétne riešenie je ešte predmetom diskusie medzi oboma rezortmi. Účinnosť by malo nadobudnúť 1. januára 2015. "Aby takémuto amorálnemu zneužívaniu učiteľov bolo urobené skrátka," zdôraznil Richter.
     

Ministerstvo práce je presvedčené, že školy týmto konaním porušujú zákon. "Zákonník práce veľmi jasne hovorí, za akých podmienok sa má využívať pracovný pomer na dobu určitú. Podľa nášho názoru v prípade, že škola zamestnáva učiteľa, ktorého evidentne bude potrebovať aj ďalší školský rok, porušuje Zákonník práce, ak takéhoto človeka prijíma iba na dobu určitú," vysvetlil štátny tajomník rezortu Branislav Ondruš. Ministerstvo už zisťuje, o ktoré školy ide, a Richter avizoval, že ich preverí inšpekcia práce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona