Školy sa vracajú do normálnych koľají, odborári rozhodnú, ako ďalej

NETKY.SK • 29 November 2012, 07:49 • 2 min
Školy sa vracajú do normálnych koľají, odborári rozhodnú, ako ďalej

Školy sa vracajú do normálnych koľají, odborári rozhodnú, ako ďalej - Politika Po troch dňoch štrajku sa brány škôl vo štvrtok (29. 11.

slovakia

left justify in out

img

Po troch dňoch štrajku sa brány škôl vo štvrtok (29.11.) znova otvoria. 

Centrálny štrajkový výbor dnes dopoludnia rozhodol o prerušení štrajku oddnes od 18.00 h. Bratislavské Gymnázium na ulici Ladislava Sáru však v štrajku pokračuje a vyzvalo k tomu aj ostatné školy. 

Od začiatku týždňa štrajkujúcich postupne ubúdalo. Kým v pondelok sa zapojilo vyše 73 percent zamestnancov základných škôl, v utorok to bolo 62 percent a dnes z nich štrajkovalo iba 53 percent. 

Ešte výraznejší rozdiel bol na stredných školách. V pondelok sa do štrajku zapojilo vyše 63 percent zamestnancov, dnes však iba 30. Spomedzi pracovníkov na vysokých školách štrajkovalo v pondelok vyše päť percent, v ostatné dni len tri percentá. TASR dnes tieto údaje poskytol líder školského odborového zväzu Pavel Ondek.
Na dnešné rozhodnutie prerušiť štrajk reagovali podľa neho učitelia v regiónoch rôzne. "Niektorí hundrú a hovoria, že sme to nemali prerušiť a vyjednávať pod nátlakom, niektorí hovoria opak, že treba vyjednávať. Uvidíme, ako bude ďalej,"podčiarkol Ondek s tým, že štrajk sa neskončil, ale prerušil. O ďalšom postupe rozhodne mimoriadna rada zväzu vo štvrtok (29.11.). 

V tento deň sa majú odborári, ale aj minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD), zúčastniť na rokovaní školského výboru v parlamente.

Odborári prerušenie štrajku ráno zdôvodnili tým, že "predstavitelia vlády SR začali v utorok (27.11.) rokovať so štrajkovým výborom o dôvodoch a cieľoch štrajku". Rokovanie s premiérom a viacerými ministrami sa skončilo v noci, štrajkový výbor zasadal už ráno o 8.00 h. Podľa Ondeka tak nebol čas komunikovať o výsledkoch s členmi zväzu, aj keď ich o nich informovali. Tvrdí však, že štrajk prerušili na základe informácií od okresných a krajských rád, ktoré sledovali aktivitu štrajkujúcich. Nové školské odbory (NŠO) považujú prerušenie štrajku ako prehru, ústup, zradu a podraz vedenia školského odborového zväzu. Vláda podľa nich už s odborármi bezvýsledne rokuje rok a pol.

Vládny kabinet uvítal dnešné rozhodnutie odborárov. Návrhy zo strany vlády, ktoré obsahuje rozpracované memorandum, však nechceli prezradiť.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies