Školy sa otvárať nebudú! Nikto nevie, kedy sa žiaci posadia do lavíc

NETKY.SK • 28 Január 2021, 19:21 • 2 min
Školy sa otvárať nebudú! Nikto nevie, kedy sa žiaci posadia do lavíc

BRATISLAVA - Na základe rozhodnutia konzília epidemiológov budú od 1. februára 2021 materské školy a školské kluby detí pokračovať tak ako v súčasnosti. Ďalším možným termínom, kedy by sa žiaci mohli vrátiť do lavíc, je 8. február. Nič však nie je isté.

slovakia

left justify in out

Oznámil to na tlačovom brífingu minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling. Tomuto riešeniu predchádzalo niekoľko intenzívnych rokovaní k návratu žiakov do škôl s epidemiológmi a odborníkmi

 

Situácia neumožňuje otváranie škôl

Epidemiologická situácia je však po skríningovom testovaní naďalej vážna a neklesá ani počet hospitalizovaných pacientov v nemocniciach. Podporiť vzdelávanie sa však rezort chystá tzv. jarnými školami.

 

Materské školy budú naďalej otvorené pre deti zákonných zástupcov pracujúcich v kritickej infraštruktúre, ako aj pre rodičov, ktorým povaha práce neumožňuje vykonávať svoje povolanie z domu, formou homeoffice.

 

 

Otvorené by pre žiakov takýchto rodičov mali byť aj školské kluby detí pre prvý stupeň základných škôl.

 

„Touto cestou apelujem na zriaďovateľov a riaditeľov škôl, aby zabezpečili dostupnosť materských škôl a školských klubov detí na I. stupni základných škôl pre zamestnancov kritickej infraštruktúry a rodičov, ktorí nemôžu pracovať z domu, ak tak doteraz neurobili,“ vyzval šéf rezortu školstva.

 

img


Kategórie zamestnancov kritickej infraštruktúry vyplývajú zo zákona č. 45/2011 Z.z. o kritickej infraštruktúre, v prípade nejasností má však konečné slovo zriaďovateľ.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZOVANÉ Premiér zverejnil konečné výsledky skríningu. Ďalšiemu kolu celoplošného testovania sa asi nevyhneme

 

Jarné prázdniny sa nezrušia
„Ak sa situácia zlepší, očakávame, na základe rozhodnutia konzília epidemiológov, návrat ďalších skupín žiakov k prezenčnému vzdelávaniu od 8. februára,“ priblížil Gröhling.

 

Na ministerstve školstva sa preto pripravuje aktualizácia manuálu, ktorý bude zverejnený začiatkom budúceho týždňa.

 

img

Rovnako dôležitou informáciou pre školy a rodičov je termín jarných prázdnin. Z dôvodu zabránenia zvýšeniu mobility sa ich termín meniť nebude.

 

„Plnohodnotné dištančné vzdelávanie bolo pre žiakov, rodičov a učiteľov náročné, a preto je potrebné dať všetkým priestor na oddych. Preto sa jarné prázdniny uskutočnia v riadnych termínoch,“ doplnil šéf rezortu školstva.

 

Mohlo by vás zaujímať: Deti by sa mohli do školských lavíc vrátiť už vo februári, tvrdia analytici

 

Rezort pripravuje "Jarné školy"
Zároveň dodal, že sa pripravuje podpora pre školy, ktoré sa počas jarných prázdnin na základe záujmu rodičov a žiakov rozhodnú organizovať dobrovoľné „Jarné školy“.

 

Fungovať budú podobne ako „letné školy“, ktoré boli veľmi úspešným projektom. Cieľom bude prejsť si so žiakmi potrebné učivo a doplniť vzdelanie v tých v oblastiach a predmetoch, v ktorých majú nedostatky.

 

Prípadné zvýšené náklady, ktoré školám vzniknú, im budú preplatené.

„Ak sa rozhodnú zorganizovať takzvané „Jarné školy“, výdavky im preplatíme v rámci dohodovacieho konania. Tak to bolo aj na jeseň 2020 pri zvýšených nákladoch na organizovanie výučby v skupinách 5+1,“ ozrejmil minister školstva Branislav Gröhling.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona