Školy pre všeobecne intelektovo nadané deti by nemali mať limit na počet žiakov

NETKY.SK • 23 Máj 2018, 14:43 • 2 min
Školy pre všeobecne intelektovo nadané deti by nemali mať limit na počet žiakov

BRATISLAVA – Pre školy vzdelávajúce všeobecne intelektovo nadané deti by sa mala zaviesť výnimka z päťpercentného limitu na počet žiakov osemročných gymnázií.

slovakia

left justify in out

Na júnovej schôdzi parlamentu ju chcú poslanci SNS cez pozmeňujúci návrh zaviesť do novely zákona o výchove a vzdelávaní. Informovala o tom na stredajšej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR Eva Smolíková (SNS).

 

"Chceme ako strana pomôcť týmto deťom a spravíme to tak, že na budúcu schôdzu NR SR predložíme pozmeňovací návrh, kde budeme navrhovať konkrétne školy, aby boli z tejto päťpercentnej hranice vyňaté," avizovala Smolíková. Malo by ísť podľa jej slov o dve takéto školy na Slovensku.

 

Zmenu pravidiel určovania počtu žiakov osemročných gymnázií navrhli v novele zákona o výchove a vzdelávaní poslanci SNS. Plénum ju na aktuálnej schôdzi posunulo do druhého čítania. Podľa Smolíkovej však takáto úprava ohrozuje školy, ktoré vzdelávajú všeobecne intelektovo nadané deti. Preto chcú cez pozmeňujúci návrh tieto školy z päťpercentného limitu vyňať.

 

Všeobecne intelektovo nadaní sú špecifická populácia, ktorá má ohrozený vývin a pravdepodobne sa pri nich vyskytuje väčší počet žiakov s poruchou autistického spektra, konkrétne Aspergerov syndróm.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona