Školy pomenujú po obetiach masakry v Pešávare

NETKY.SK • 7 Marec 2015, 09:30 • 2 min
Školy pomenujú po obetiach masakry v Pešávare

PEŠÁVAR - Pakistan premenúva desiatky vládnych škôl po žiakoch, ktorých v decembri v severozápadnom meste Pešávar zabili militanti z Talibanu.

slovakia

left justify in out

V provincii Chajbár Paštúnchvá dostane mená po obetiach celkovo 107 škôl, uviedol miestny minister školstva Atíf Chán. Cieľom týchto krokov je vyslať signál, že vzdelávanie bude pokračovať. "Nikdy nezabudneme na týchto školákov a obeť, ktorú priniesli," povedal Chán. Centrálna vláda v Islamabade zároveň oznámila, že každá z obetí dostane najvyššie občianske vyznamenanie za statočnosť.


Ozbrojenci z fundamentalistického Pakistanského hnutia tálibov (Tehrík-i-Tálibán Pákistán), ktoré je blízke afganskému Talibanu, vtrhli 16. decembra do tamojšej armádnej školy a pozabíjali 150 ľudí vrátane 134 detí. Išlo pritom o jeden z najhorších teroristických útokov v krajine vôbec. Tehrík-i-Tálibán Pákistán stojí aj za atentátom z roku 2012 na laureátku Nobelovej ceny mieru Malálu Júsafzajovú bojujúcu za vzdelávanie dievčat a žien. Militanti z Talibanu bojujú od roku 2007 za nastolenie vlastnej interpretácie islamského práva na celom území krajiny. Operujú predovšetkým v oblasti pri hranici s Afganistanom, aj keď na afganský Taliban nie sú priamo napojení. USA skupinu zaradili na zoznam teroristických organizácií v roku 2010.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies