Školy nemajú všetky učebnice, skomplikovala sa i situácia so šlabikármi

NETKY.SK • 24 August 2013, 11:31 • 2 min
Školy nemajú všetky učebnice, skomplikovala sa i situácia so šlabikármi

BRATISLAVA – Týždeň pred začiatkom nového školského roka školy nemajú na skladoch všetky učebnice. Základným a stredným školám chýba 13 titulov nových reformných učebníc pre všeobecnovzdelávacie predmety. Komplikácie nastali tento rok aj so šlabikármi. Ministerstvo školstva tvrdí, že do začiatku vyučovania všetky školy šlabikáre dostanú. Školský rok sa začína v pondelok 2. septembra.

slovakia

left justify in out

„Chýbajú nám učebnice, ktoré sme objednali, napríklad pre druhý ročník, kompletne pre jednu triedu nemáme nič. Objednávka bola pritom hotová v decembri a doteraz nič neprišlo. Neviem, čo budeme robiť,“ povedala tento týždeň pre TASR Vlasta Lejtrichová, zástupkyňa riaditeľky Základnej školy Budatínska v bratislavskej Petržalke.

Pred začiatkom prázdnin médiá informovali, že tisícka základných škôl nedostane šlabikáre, ktoré si objednali. Problém nastal pre šlabikár Lipka od autorského kolektívu Nemčíková, Hirková a Jaslovská, keďže vydavateľstvo Aitec nepredložilo podľa rezortu platnú licenčnú zmluvu. „Školám sme ponúkli možnosť výberu z ďalších dvoch alternatívnych titulov. Zároveň sme im však chceli ponechať možnosť výberu z troch titulov sady učebníc slovenského jazyka pre 1. ročník, ako tomu bolo doposiaľ, preto sme vyhlásili verejné obstarávanie na tretí titul,“ povedal ministrov hovorca Michal Kaliňák.

Školy, ktoré si objednali Lipku, napokon nedostanú šlabikár od pôvodného autorského kolektívu, ale Hupsov šlabikár Lipka. Distribúcia šlabikárov prebieha podľa Kaliňáka v týchto dňoch, distribútor sa vraj zaviazal, že ich stihne doručiť. Pre komplikáciu s Lipkou si Základná škola na Záhoráckej v Malackách objednala šlabikár od iného vydavateľstva, ku ktorému si už stihla objednať predpisové zošity. „Nakoniec nám však prišiel Hupsov šlabikár Lipka. Tým pádom som rušila predpisové zošity k Štefkovej a objednávali sme písanie k šlabikáru Lipka. Dnes sa mi to podarilo zrušiť. Už to bolo skoro vyexportované,“ povedala tento týždeň pre TASR zástupkyňa riaditeľky malackej školy Kvetoslava Poláčková. Základná škola v Sekuliach si tiež objednala šlabikár Lipka, v piatok (23.8.) zástupkyňa riaditeľa povedala, že zatiaľ nedostali žiadny. Ministerstvo školy pred prázdninami školy upozornilo, aby si vybrali z dvoch ďalších šlabikárov, potom im podľa denníka Sme poslalo ďalší mail, kde ich informovalo, že vypísalo súťaž na nový šlabikár, a tak je možné, že napokon dostanú aj Lipku. „Nevieme, aký šlabikár teraz dostaneme,“ povedala pre TASR zástupkyňa riaditeľa sekulskej základnej školy Eva Trajlinková. Škola tak nemá istotu, že písanky, ktoré k šlabikárom kúpili, k nim budú sedieť. Vydavateľstvo Aitec TASR prisľúbilo odpoveď na otázku, či sú písanky k Lipke od pôvodného autorského kolektívu kompatibilné s Hupsovým šlabikárom. Do piatka však odpoveď neprišla.

Z chýbajúcich reformných učebníc tretiaci základnej školy nemajú učebnicu z informatiky, štvrtákom chýbajú knižky z hudobnej, výtvarnej a informatickej výchovy. Piataci a šiestaci nemajú učebnicu z etiky, ôsmaci učebnicu techniky. Deviatakom a zároveň štvrtákom na osemročných gymnáziách chýba druhá časť matematiky. Školy stále nemajú na sklade ani dejepis a biológiu pre tretiakov štvorročných gymnázií. Štvrtákom chýba matematika, občianska náuka a učebnica umenie a kultúra.

K začiatku školského roka mohli byť školám podľa Kaliňáka dodané hudobná výchova pre štvrtý ročník základnej školy a matematika pre štvrtý ročník štvorročných gymnázií. „Na zabezpečenie dvoch titulov má ministerstvo uzatvorené zmluvy a na tvorbu ostatných titulov plánuje ministerstvo vyhlásiť nové výberové konanie,“ dodal Kaliňák. Celkovo bude pre nový školský rok 2013/2014 školám dodaných vyše 700 rôznych titulov učebníc a pracovných zošitov v celkovom objeme asi 6,5 milióna eur. „Distribútori učebníc školám dodali už 639 titulov učebníc, čo je spolu vyše 1,5 milióna kusov. Do začiatku nového školského roka príde školám ešte ďalších 20 druhov učebníc,“ informovalo ministerstvo začiatkom tohto týždňa. Pre školský rok 2013/2014 budú k dispozícii školám aj nové učebnice pre odborné predmety, a to napríklad Tovaroznalectvo, Poštová prevádzka, Elektrotechnika, Bioenergetika či Ekonomika.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies