Školský rok začínajú rodičia s pôžičkami, deti s mobilmi

NETKY.SK • 31 August 2015, 14:12 • 2 min
Školský rok začínajú rodičia s pôžičkami, deti s mobilmi

BRATISLAVA - Každá štvrtá slovenská rodina priznáva, že pre nedostatok peňazí na základné vybavenie školáka by využila finančnú pôžičku.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z medzinárodného prieskumu, ktorý pre skupinu Profi Credit urobila medzinárodná výskumná agentúra Ipsos, ktorá v prieskume oslovila 4 000 respondentov na Slovensku, v Českej republike, Poľsku a v Bulharsku. Agentúru SITA o výsledkoch prieskumu informoval marketingový riaditeľ Profi Credit Slovakia Richard Lörincz. Na Slovensku a v Českej republike sú rodičia v otázke pôžičiek na školu o niečo opatrnejší ako napríklad v Poľsku či v Bulharsku. Približne každý desiaty Bulhar už na tento účel pôžičku čerpá a približne polovica Bulharov je ochotná požičať si. V Poľsku je to približne 37 percent.


Nástup dieťaťa do školy znamená pre rodičov nemalú finančnú záťaž. V priemere to pre rodinný rozpočet predstavuje jednorazový výdavok okolo 180 až 200 eur. Počas prvého roka v škole však rodičia na prváčika minú približne 430 eur. V prípade stredoškolákov je suma vyššia, takmer 740 eur. Vo všeobecnosti sú najvyššie výdavky spojené s nákupom školských pomôcok, oblečenia a zabezpečenia rôznych záujmových krúžkov.


,,Mobilný telefón má v prvej triede asi 53 percent slovenských a 54 percent českých detí. V Poľsku sú to až dve tretiny detí a v Bulharsku dokonca až 85 percent detí," uviedol Lörincz a dodal, že je samozrejmosťou, že na strednej škole už má mobilný telefón prakticky každý študent. Podobne je to tiež s tabletom či počítačom pripojeným na internet, ktoré má 58 percent nových slovenských školákov, ale aj 54 percent ich českých rovesníkov. V Poľsku a Bulharsku majú vlastný počítač či tablet s pripojením na internet až tri štvrtiny prvákov (v Poľsku 74 a v Bulharsku 79 percent žiakov).


Vreckové dostane od nového školského roka asi 35 percent slovenských školákov. V priemere im do peňaženky rodičia prispejú desať eur. V Česku dostáva vreckové približne 44 percent detí a tešiť sa môžu v prepočte na 5 eur mesačne. V Poľsku dostáva vreckové viac než polovica školákov, až 57 percent a v Bulharku viac než 70 percent.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies