Školský rok sa na Donbase začne asi až 1. októbra

NETKY.SK • 1 September 2014, 13:33 • 2 min
Školský rok sa na Donbase začne asi až 1. októbra

KYJEV - V 16.600 školách na Ukrajine sa dnes slávnostne začal nový školský deň, informovalo ukrajinské ministerstvo školstva s tým, že vyučovanie v Donbase, kde sa od jari trvá protiteroristická operácia vládnych síl, sa v školách začne učiť neskôr - predbežne 1. októbra.

slovakia

left justify in out

Napätá situácia na Ukrajina sa dnes prejavila aj v susednom Rusku, kde dnes do škôl nastúpilo 60.000 ukrajinských detí, ktoré so svojimi rodinami opustili svoje domovy, uviedla dnes podpredsedníčka vlády Oľga Golodecová.
      

Vyučovanie sa dnes v Rusku začalo aj v tých školách, ktoré donedávna slúžili na ubytovanie ukrajinských utečencov, informovali ruské agentúry.  
      

Školský rok sa dnes začal aj v Maďarsku i Česku, ktoré zápasí s nedostatkom základných škôl, pričom počet prvákov každý rok stúpa, informovali dnes české spravodajské servery.
      

Do prvých tried v Česku dnes zamieril rekordný počet detí za posledných desať rokov. "Nastúpi asi 115.000 nových žiakov," uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Klára Bílá.
      

Server aktualne.cz informoval, že miesta pre prvákov pred novým školským rokom hľadalo asi 350 obcí, v ktorých žije asi pol milióna ľudí. Niektoré obce nedostatok miest riešili  kontajnerovými triedami alebo provizórnymi prístavbami.
      

Nezvyčajne vysoký počet žiakov prvej triedy hlási dnes aj Slovinsko. Podľa slovinských demografov počet prvákov bude stúpať až do roku 2016, keď dosiahne vrchol. Zvyšujúci sa počet detí je dobrou správou pre zamestnancov v školstve, ktorí sa tak nemusia obávať o svoje pracovné miesta; problémy však môže urobiť v kapitole štátneho rozpočtu určenej na školstvo, konštatovala dnes agentúra STA.
      

Vo Francúzsku sa síce školský rok začína až o dva týždne, ale v krajine prebieha búrlivá diskusia o školskej reforme, ktorú časť učiteľov i rodičov odmieta. Ministerka školstva Najat Vallaud-Belkacemová sa však v nedeľu pre televíziu TF1 vyjadrila, že nepripustí žiadne výnimky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies