Školský ombudsman dostal desiatky podnetov, rieši psychické týranie aj nátlak

NETKY.SK • 16 Február 2016, 11:23 • 2 min
Školský ombudsman dostal desiatky podnetov, rieši psychické týranie aj nátlak

BRATISLAVA - Od začiatku decembra dostal riaditeľ Odboru ochrany práv v regionálnom školstve Martin Maták približne 60 podaní z celého Slovenska. Väčšina z nich prišla z Košíc a z Prešova, ale viac ich bolo aj z Trenčína. Týkali sa najmä bossingu, šikany a mobbingu.

slovakia

left justify in out

"Píšu mi najmä ženy, učiteľky, ktoré majú nejaký problém s prístupom riaditeľa školy. Najviac podnetov zatiaľ evidujem zo základných škôl, zo stredných ich je minimum," uviedol školský ombudsman. Podľa jeho slov sa zamestnanci v školstve sťažujú na viacero vecí. Od psychického týrania, cez tlaky na zmenu známky, až po manipulácie s úväzkami.

 

Matákovi však už písali napríklad aj školské ekonómky, školník a dokonca aj tri mamičky. "Jedna z nich, pani zo Zvolena, opísala prípad svojho syna. Vraj ho triedna učiteľka pred celou triedou volá okuliarnik, čo je pre dieťa veľmi ponižujúce a nevhodne oslovuje aj iných žiakov. Navyše nerieši efektívne šikanu medzi deťmi," dodal. Asi najextrémnejší nahlásený prípad je fyzické napadnutie, keď riaditeľka zbila učiteľku pred celým kolektívom a následne ju zatvorila do miestnosti.

 

Podľa Matáka je najväčším problémom to, že ľudia sa boja prehovoriť a často píšu, až keď je neskoro. "Ozvú sa po rokoch, je to akoby ich spoveď z toho, čo zažili. Na tej škole už pritom ani nepracujú, lebo to nevydržali. Vtedy mi to je veľmi ľúto, ale už nemôžem nijak pomôcť," vysvetlil školský ombudsman s tým, že vyzýva na okamžité konanie, kým sú svedkovia a vec nie je premlčaná.

 

Jednotlivé podania sa riešia tak, že najskôr sa konzultuje v rámci sekcií ministerstva, následne s právnikmi a keď je jasný postup, ako sa dá pomôcť, ombudsman kontaktuje samotnú školu, prípadne lokálne odbory či inšpekciu. "Najdôležitejšie a zároveň najťažšie je získať objektívny pohľad. Preto sa snažím komunikovať priebežne a vždy si vypočuť viaceré strany," uzatvára Maták.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies