Školský odborári sú prekvapení postojom ZMOS-u

NETKY.SK • 9 Február 2017, 13:32 • 2 min
Školský odborári sú prekvapení postojom ZMOS-u

BRATISLAVA - Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy je nemilo prekvapený postojom Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktoré tvrdí, že nemajú od septembra prostriedky na šesťpercentné navýšenie platov pre svojich zamestnancov v školstve.

slovakia

left justify in out

Ako informoval na tlačovej besede predseda školských odborov Pavel Ondek, rokovali s predstaviteľmi združenia a oni neavizovali, že k navýšeniu platov od septembra pre zamestnancov materských škôl, základných umeleckých škôl, centier voľného času a školských klubov detí, nedôjde. Ostatným zamestnancom školstva na základných a stredných školách by sa platy mali zvýšiť, minister školstva Peter Plavčan avizoval, že prostriedky na to v rozpočte má. Ondek zdôraznil, že sú nespokojní s postojom ZMOS, ktorého členovia stále majú možnosť meniť rozpočet na tento rok, ale aj ministra školstva, ktorý mal robiť také kroky, aby k tejto situácii nedošlo.


Ondek avizuje, že na budúci týždeň v utorok budú rokovať s Plavčanom. Podľa neho môže dôjsť k trom situáciám. Ako prvé uviedol, že na stretnutí s ministrom dôjde k dohode. Ak k nej dôjde, situácia sa môže vyriešiť dodatkom ku kolektívnej zmluve. Takéto riešenie by bolo najlepšie, ak by sa definitívne dotiahlo do konca do mája, dodal. Ak nedôjde k dohode, nevylúčil Ondek protesty. Zároveň Ondek uviedol, že ak nedôjde k dohode s ministrom Plavčanom, situáciu ešte môže vyriešiť vláda nariadením.


Školskí odborári zopakovali, že nie je v záujme zväzu, že sú v školstve dve kategórie zamestnancov. U jedného zamestnávateľa sú zamestnávatelia financovaný z dvoch zdrojov, a to nie je dobré. Podľa Ondeka aj vzniknutá situácia je dôkazom toho, že samospráva nezvláda financovanie školstva. Podľa prognózy bude mať samospráva na školstvo 705 809 600 eur. Je podivuhodné, že z takýchto peňazí nevedia dať pre 25-tisíc zamestnancov 8 600 000 eur. Starostovia aj miestni poslanci si majú uvedomiť, že sú tu pre ľudí, sú to ich voliči a majú vychádzať v ústrety všetkým zamestnancom, vrátane tých, čo sú v školstve, uviedol Ondek.


Minister Plavčan bude rokovať so zástupcami ZMOS aj so zástupcami odborov v priebehu budúceho týždňa, pričom jeho cieľom je dôjsť k spoločnému konsenzu a dohode, ktorá bude korešpondovať s prísľubom ministerstva o navyšovaní platov, uviedli z ministerstva školstva v reakcii na vzniknutú situáciu. Ako sa ďalej uvádza v reakcii tlačového odboru, “platí prísľub zvýšenia platov, pričom konkrétne postupy budú predmetom ďalších rokovaní“. Ministerstvo uprednostňuje odbornú diskusiu a chcú vyriešiť situáciu bez emócií  a vecne. V tejto chvíli, pred ďalšími rokovaniami, nevidia preto dôvod na diskusiu o spomínaných krízových alternatívach, uvádza sa v reakcii.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies