Školskí odborári žiadajú zlepšenie ohodnotenia zamestnancov školských jedální

NETKY.SK • 9 Marec 2023, 13:30 • 2 min
Školskí odborári žiadajú zlepšenie ohodnotenia zamestnancov školských jedální

BRATISLAVA - Odborový zväz školstva dlhodobo požaduje zlepšenie finančného ohodnotenia zamestnancov školských jedální a investície do vybavenia tak, aby sa práca v týchto zariadeniach stala atraktívnou a motivačnou. Uviedli to na sociálnej sieti pri príležitosti Medzinárodného dňa školského stravovania, ktorý sa každoročne oslavuje druhý štvrtok v marci a tento rok pripadol na 9. marca.

slovakia

left justify in out

Cieľom iniciatívy podľa školských odborárov je, aby správna výživa bola dostupná každému dieťaťu a výchova k správnym stravovacím návykom bola zabezpečená v školách i v domácom rodinnom prostredí. Poukázali aj na údaje WHO na vzorke detí a žiakov z 33 krajín, pričom až 29 percent detí vo veku sedem až deväť rokov v zúčastnených krajinách žilo s nadváhou, vrátane obezity. "Na základe týchto zistení je zrejmé, že naliehavo potrebujeme zvrátiť súčasné trendy detskej obezity, najmä v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19, ktorá sa považuje za nebezpečnú hnaciu silu nadváhy a obezity v populácii," uviedli školskí odborári.
        

Podľa nich je potrebné, aby si konečne aj v Slovenskej republike začali vážiť školské stravovanie, ktoré ako tvrdia, poskytuje najefektívnejší spôsob vzdelávania detí a mládeže v súvislosti so zdravým stravovaním a zdravých stravovacích návykov. "V školských jedálňach na Slovensku sa denne stravuje vyše 900.000 stravníkov, z toho 80.000 dospelých stravníkov. Školské jedálne poskytujú denne pestrú a vyváženú stravu v ponuke jedálnych lístkov, ktoré sú zostavované odborníkmi na základe vedeckých poznatkov," uviedol Odborový zväz školstva.

 

"Apelujeme na zriaďovateľov, ktorými sú mestá a obce, aby pri určovaní výšky príspevku na stravovanie zohľadňovali vždy najvyššie možné odporúčané finančné pásmo v záujme využívania pestrých, kvalitných a pokiaľ možno lokálnych surovín," uviedli školskí odborári. Ako dodali, vítajú opätovné schválenie dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom, takzvané obedy zadarmo.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies