Školskí odborári nepodpíšu memorandum o sociálnom zmieri, chcú vyjednávať aj v budúcnosti

NETKY.SK • 30 August 2017, 16:56 • 2 min
Školskí odborári nepodpíšu memorandum o sociálnom zmieri, chcú vyjednávať aj v budúcnosti

BRATISLAVA - Školskí odborári nepodpíšu memorandum, ktoré malo zaručiť sociálny zmier až do roku 2020. Po dnešnom rokovaní Rady Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) v Bratislave to vyhlásil predseda zväzu Pavel Ondek. Odborári sa totiž odmietajú vzdať svojho ústavného práva každoročne kolektívne vyjednávať o možnosti dohodnúť lepšie pracovné a platové podmienky.

slovakia

left justify in out

"Neodsúhlasili sme memorandum z pozície návrhu vlády a nehovoríme o sociálnom zmieri, pretože tam je ten záväzok do roku 2020. My však chceme kolektívne vyjednávať aj v budúcnosti," vysvetlil Ondek.

 

Podpisom memoranda pritom podmienil premiér Robert Fico (Smer-SD) zvyšovanie platov učiteľov od septembra. Predseda vlády už avizoval, že pri nepodpísaní memoranda predstaviteľmi školských odborov sa bude pri zvyšovaní platov učiteľov postupovať podľa programového vyhlásenia vlády a mzdy im vzrastú až v januári 2018.

 

Po podpise memoranda sa totiž mali platy učiteľov zvýšiť o šesť percent od 1. septembra. Ďalšie zvyšovanie bolo potom plánované 1. septembra 2018 o šesť percent, od 1. septembra 2019 o šesť percent. A nakoniec zvýšenie o šesť percent 1. januára 2020.

Za tento návrh očakávala vláda podpísanie memoranda o sociálnom zmieri. Ak by sa podmienka vlády naplnila, Ondek to nepovažuje za šťastný krok.

 

"My sme si to zrátali. Pokiaľ by bolo navýšenie podľa programového vyhlásenia vlády, to znamená január 2018, 2019 a 2020, tak do tarifných platov by každý zamestnanec za tých 28 mesiacov dostal 19,1 percenta. Pokiaľ by to navýšenie bolo v septembri 2017, septembri 2018, septembri 2019 a januári 2020, každý jeden zamestnanec za tých 28 mesiacov by dostal do taríf 26,25 percenta," vysvetlil. Ondek si preto nemyslí, že by vláda k avizovanému kroku pristúpila. Ak áno, podľa jeho slov vzniká otázka, ako si váži učiteľský stav a prispieva k zlepšeniu školstva.

 

"Vyjadrili sme určitú podporu navýšeniu platov učiteľov od septembra a uvidíme, ako sa rozhodne vláda," podotkol. Po tomto rozhodnutí má byť jasné, či školskí odborári zorganizujú aj nátlakové akcie.

 

Pedagogickým a odborným zamestnancom regionálneho školstva, ako aj vysokoškolským pedagógom, sa platy zvyšovali v januári 2016, a to o štyri percentá, ďalšie navýšenie bolo o šesť percent od 1. septembra 2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona