Školské bufety vymenia sortiment, predávať budú len zdravé potraviny

NETKY.SK • 26 Október 2014, 10:00 • 2 min
Školské bufety vymenia sortiment, predávať budú len zdravé potraviny

BRATISLAVA - Prevádzkovatelia školských bufetov sa budú musieť od januára pripraviť na zmeny. Z ponuky musia vyradiť viacero potravín, ktoré zákonom zakážu poslanci NR SR.

slovakia

left justify in out

Už v utorok (28.10.) totiž príde v rámci pokračujúcej 39. schôdze parlamentu na rad definitívne hlasovanie o návrhu Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD), ktorá zoznam zakázaných výrobkov do snemovne priniesla. Podľa informácií TASR je vo vládnej strane dohoda, že novela školského zákona prejde.
      

V pléne bude napokon odsúhlasený nie Zmajkovičovej pôvodný zoznam, ale mierne upravený, ktorý predložil cez pozmeňujúci návrh Ľubomír Petrák (Smer-SD). Kým zoznam poslankyne zakazoval nápoje kolového typu, nápoje s chinínom aj ochutené minerálky, nezakazoval nápoje ako Fanta či Sprite. Petrák vylučuje aj tie.
      

Zmenený zoznam zakázaných potravín teda bude vyzerať takto: doplnkové jedlá typu rýchleho občerstvenia, potraviny s obsahom soli nad 1,5 gramu na 100 gramov hmotnosti, sladké pekárske výrobky s nižším ako tretinovým podielom ovocnej alebo mliečnej zložky, cukrovinky alebo cukrárske výrobky balené alebo voľné, zmrzlina, nanuky alebo mrazené ovocné drene, nápoje s obsahom alkoholu, kofeínu, chinínu a dekofeinové nápoje, energetické nápoje, nápoje ochutené vrátane nápojov s pridaním cukru a umelých sladidiel okrem čaju a kakaa s obsahom cukru pod 4 gramy na 100 ml obsahu, tabak a výrobky z neho.
      

Za porušenie tohto zákazu má prevádzkovateľovi bufetu hroziť finančná pokuta do 500 eur. Zmajkovičová chce takto dosiahnuť, aby deti v školách a školských zariadeniach dostávali zdraviu prospešné potraviny a potravinové výrobky. "Cieľom návrhu je zastaviť doterajší trend rastu obezity u obyvateľov SR, najmä u školopovinných detí a mládeže," odôvodnila svoj návrh. Súčasne chce dosiahnuť "zníženie existujúceho deficitu v príjme pozitívnych nutrientov vo výžive", a znížiť tiež rizikové faktory výživy.
      

Okrem toho sa bude v utorok hovoriť o činnosti prokuratúry za minulý rok. Téma vyvolala ešte v piatok (24.10.) v radoch poslancov veľký záujem. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár v pléne okrem iného ohlásil zmeny vo vnímaní drogovej trestnej činnosti. Je totiž presvedčený, že prípady ako marihuanová cigareta vo vrecku študenta, by mali byť riešené len ako priestupok. Čižnár zdôraznil, že o trestný čin by malo ísť až pri recidíve. Toto je podľa neho cesta, akou by sa malo bojovať proti drogovej kriminalite. Ako skutočných páchateľov totiž vníma výrobcov či dílerov drog a nepáči sa mu, ak si polícia vylepšuje štatistiky postihmi za jednu či dve marihuanové cigarety.
      

V utorok popoludní, symbolicky 28. októbra, príde na rad návrh Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS), ktorý chce tento deň sláviť ako štátny sviatok pod názvom Deň úcty k dielu M. R. Štefánika – vznik samostatného česko-slovenského štátu. V súčasnosti je 28. október len pamätným dňom, kedy si pripomíname vznik Československa. Aby sa zoznam štátnych sviatkov nerozšíril, Kaník chce 1. september, čo je Deň Ústavy SR, zaradiť medzi pamätné dni.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona