Školákom v jedálňach v Starom Meste navarí jedna firma

NETKY.SK • 7 November 2012, 09:39 • 2 min
Školákom v jedálňach v Starom Meste navarí jedna firma

Školákom v jedálňach v Starom Meste navarí jedna firma - Zaujímavosti Firmu má vybrať verejná súťaž. Strava sa podľa Starého Mesta nebude dovážať z externého prostredia, ale variť sa bude v tých istých školských jedálňach a s tými istými zamestnancami.

slovakia

left justify in out

img

Firmu má vybrať verejná súťaž. Strava sa podľa Starého Mesta nebude dovážať z externého prostredia, ale variť sa bude v tých istých školských jedálňach a s tými istými zamestnancami.

Väčšine žiakov v bratislavskom Starom Meste by mala po novom navariť jedlo v školských jedálňach jedna firma. Zákazka na päť rokov za 5 miliónov eur sa má týkať siedmich základných škôl a štyroch škôlok, povedal TASR staromestský hovorca Tomáš Halán. Samospráva tvrdí, že chce takto ušetriť a sľubuje, že obedy nezdražejú.

Firmu, ktorá dostane zákazku, má vybrať verejná súťaž, ktorú už samospráva vypísala. Strava sa podľa Starého Mesta nebude dovážať z externého prostredia, ale variť sa bude v tých istých školských jedálňach a s tými istými zamestnancami. Kuchárky si teda firma podľa Halána nechá a zabezpečí im minimálne rovnaké platy, ako majú dnes. Zmeniť by sa nemal ani príspevok rodičov, s obsahom súťaže podľa Halána nijako nesúvisí.

Cieľom je podľa samosprávy nájsť prevádzkovateľa, ktorý za nižšiu cenu pre mestskú časť zabezpečí nielen rovnako kvalitnú stravu pre deti, ale aj zrekonštruuje školské jedálne. Tie by inak muselo Staré Mesto zatvoriť. "Keby rodičia videli, v akých podmienkach sa varí jedlo, určite by neboli spokojní," konštatovala starostka Tatiana Rosová.

Staré Mesto preto očakáva, že sa pomocou súťaže nielen znížia náklady mestskej časti na obedy, ale že víťaz odbremení mestskú časť aj od nákladov na rekonštrukciu havarijných priestorov a nákladov na vybavenie jedální a kuchýň. "Dodávateľ bude profitovať z výhodného hromadného nákupu surovín, pri ktorom má navyše možnosť uplatniť si daň z pridanej hodnoty. Víťaz získa výhody aj z energetických úspor, využitia moderných zariadení, ako aj z lepšej kontroly tradičného vynášania stravy," vysvetlil Halán s tým, že jediným príjmom dodávateľa bude cena za obedy platená mestskou časťou.

Starostka si myslí, že obedy zdražejú 

Starostka sa ohradzuje voči medializovaným tvrdeniam, že súťaž je netransparentná alebo pofidérna, že o nej poslanci nevedeli a tiež, že prinesie drahšie obedy, ktoré budú dovážané a ohrievané. "Ten, kto ich šíri, tak robí zrejme preto, že chceme urobiť poriadok," myslí si. Dodáva, že samospráva chce spraviť poriadok v hospodárení školských jedální. "Chceme definitívne skoncovať s únikmi peňazí, z ktorých profitujú viaceré články, ale doplácajú na to všetci obyvatelia." Ak je podľa nej niečo škandalózne, tak je to súčasný stav a šafárenie.

Transparentnosť súťaže je podľa samosprávy nad rámec zákona o verejnom obstarávaní a poslanci na komisii školstva rokovali o súťaži od januára tohto roku trikrát. Traja poslanci miestneho zastupiteľstva z koalície i opozície boli podľa samosprávy tiež v komisii na schvaľovanie obchodných podmienok súťaže.

Hovorca taktiež odkazuje, že Staré Mesto je otvorené diskusii o tom, ako by mala vyzerať zmluva s budúcim prevádzkovateľom jedální. "Tento týždeň sa starostka stretne so zástupcami rád škôl a vypočuje si ich návrhy," avizoval.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies