Škola bez povinných domácich úloh je motivovaná učiť inovatívne, tvrdí Branislav Gröhling

NETKY.SK • 28 Apríl 2023, 14:00 • 2 min
Škola bez povinných domácich úloh je motivovaná učiť inovatívne, tvrdí Branislav Gröhling

BRATISLAVA - Ak škola začne učiť bez povinných domácich úloh, je motivovaná učiť inovatívne, moderne a prakticky, vyhlásil poslanec Národnej rady SR a bývalý minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

slovakia

left justify in out

Branislav Gröhling na piatkovom brífingu vyzval školy na zapojenie sa do výzvy "Máj bez domácich úloh aj na vašej škole". "V máji si môžu školy vyskúšať, ako je to fungovať bez povinných domácich úloh," uviedol Gröhling. Priblížil, že výhodou nie je len odbremenenie rodičov a žiakov či poskytnutie viac voľného času. "Zmyslom aktivity je, aby sa žiak naučil učivo priamo v triede," skonštatoval.

 

Dôležité je podľa neho, aby bol školák aktívny, učivo si osvojil a následne učiteľ overil, či žiaci učivo pochopili. "Na hodinách nie je podstatné, či sa učivo odučilo, ale či ho každý žiak pochopil," uviedol. Ako tvrdí, školy, ktoré už teraz fungujú bez povinných domácich úloh, ich zadávajú iba zriedka. Gröhling momentálne eviduje takéto školy v rôznych mestách po celom Slovensku a postupne sa podľa neho pridávajú ďalšie. "Domáce úlohy nepredpisuje žiaden zákon, ani žiadna vyhláška. Je iba na školách, či budú zadávať domáce úlohy a ako ich budú robiť," spresnil.

 

Školy by podľa jeho slov zavedenie vyučovania bez domácich úloh mali prerokovať na pedagogickej rade, vysvetliť prínos a zmysel zmeny a inšpirovať sa už existujúcimi školami. "Následne to treba vysvetliť rodičom a žiakom," doplnil. Škola si podľa neho určí fixný čas, napríklad mesiac máj, a po mesiaci zhodnotí negatíva a pozitíva. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies