Skok: Treba zmeniť pohľad na hospodárenie štátu

NETKY.SK • 9 Október 2015, 12:50 • 2 min
Skok: Treba zmeniť pohľad na hospodárenie štátu

BRATISLAVA - Výška deficitu v návrhu rozpočtu nie je všetko. Konštatujú to predstavitelia strany Skok, podľa ktorých by sa štát mal konečne začať zameriavať aj na implicitné dlhy, sledovať svoje čisté bohatstvo a taktiež riešiť modernizačný a reformný dlh.

slovakia

left justify in out

Štát by tak mal zmeniť od základov svoj náhľad na hospodársku politiku a začať tieto dlhy riešiť. "Netrháme rozpočet, nenadávame na vládu. Nám je úplne jasné, že to nie je záležitosťou ani jednej vlády, ani dvoch vlád, ale je dôležité o tom hovoriť," povedal na piatkovej tlačovej konferencii predseda Skoku Juraj Miškov.


Ako dodal člen výkonnej rady Skoku a poslanec parlamentu Jozef Kollár, strana Skok preto navrhuje zamerať sa predovšetkým na inovácie, reformu vzdelávacieho systému a inkluzívny rast. Zdroje pre podporu týchto priorít by strana hľadala v zásadnej reforme verejnej správy, na strane daní by, naopak, daňové zaťaženie pre podnikateľské prostredie znižovala. Podľa Kollára by sa tým totiž podporil hospodársky rast.


"V podstate všetky slovenské vlády doteraz mali úplne nesprávne priority," doplnil v reakcii na návrh rozpočtu, ktorý tento týždeň schválila vláda, Kollárov kolega Martin Chren. Zopakoval, že jednou z najväčších priorít Skoku sú investície do školstva, čo považujú za investíciu do budúcnosti krajiny. Táto vláda, čo ukazuje aj ňou schválený rozpočet, naopak rozpočet na školstvo zanedbáva a podľa Chrena prinajlepšom budú výdavky na vzdelávanie stagnovať. "Naproti tomu si vláda robí zo štátneho rozpočtu doslova bankomat na kupovanie voličov pred parlamentnými voľbami. Toto je presne príklad nesprávnych priorít, prejedania našej vlastnej budúcnosti," hovorí Chren.


Návrh rozpočtu verejnej správy na nasledujúce tri roky poputuje do parlamentu. V stredu ho totiž vládny kabinet schválil aj s avizovaným deficitom verejných financií na budúci rok na úrovni 1,93 % hrubého domáceho produktu. Na ďalšie roky pritom rezort financií naplánoval ďalšiu konsolidáciu na 0,42 % výkonu ekonomiky v roku 2017, pričom vyrovnaného rozpočtu by sme sa mohli dočkať už o rok neskôr. Kabinet Roberta Fica tak naplánoval na budúci rok relatívne ambicióznu konsolidáciu, keďže v tomto roku rezort financií očakáva schodok na úrovni 2,74 % hrubého domáceho produktu.


Tohtoročný deficit by tak mal byť v skutočnosti o 0,25-percentuálneho bodu vyšší, ako sa predpokladalo v aktuálnom rozpočte, čo je podľa ministra financií Petra Kažimíra spôsobené hlavne korekciami pri eurofondoch. Záväzky na ďalšie roky avizované v novom rozpočte na nasledujúce tri roky sú však podľa neho dosiahnuteľné. "Všetko to, čo je napísané v číslach, je splniteľné. Dokonca tá miera konsolidácie je polovičná v porovnaní s rokmi 2011 alebo 2013. Dnes s plnou zodpovednosťou viem povedať, že ten cieľ sa dá urobiť, dá sa dosiahnuť,“ dodal na stredajšej tlačovej konferencii po schválení návrhu rozpočtu vládou Kažimír.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies