SKOK: Predvádzanie v médiách nestačí, strana opäť volá po mimoriadnom pléne k školstvu

NETKY.SK • 26 Január 2016, 10:35 • 2 min
SKOK: Predvádzanie v médiách nestačí, strana opäť volá po mimoriadnom pléne k školstvu

BRATISLAVA - Nezaradení poslanci Národnej rady SR, ktorí sú členmi mimoparlamentnej strany SKOK, opätovne vyzývajú opozičných kolegov na podporu iniciovania mimoriadnej schôdze parlamentu k situácii v školstve.

slovakia

left justify in out

Podobný pokus absolvovala štvorica zákonodarcov nedávno, potrebných 30 podpisov sa im však získať nepodarilo. K ich iniciatíve sa pridali len ďalší štyria členovia snemovne.

 

KDH a Most-Híd už avizovali, že budú najskôr iniciovať mimoriadne zasadnutie školského výboru, ten by mal zasadnúť 2. februára. Podľa šéfa strany SKOK Juraja Miškova je to však len politikárčenie.

 

"Pravda je, že výbor nemá nijakú možnosť prijať opatrenia, ktoré by čo i len čiastočne naplnili požiadavky učiteľov. Navyše sa dodnes ani nepodarilo uskutočniť jeho zasadnutie. Jedinou cestou, akou môžeme učiteľom pomôcť v tomto období, je zvolať mimoriadnu schôdzu," myslí si Miškov, podľa ktorého je takýto krok aktuálny najmä po výrokoch ministra školstva Juraja Draxlera (nominant Smeru-SD), že vláda do volieb už pre učiteľov viac urobiť nemôže.

 

"Absolútne odmietame politikárčenie a vajatanie v tejto veci. Na pondelkovej (25.1.) demonštrácii sa bolo predvádzať veľa politikov, ktorí však pre učiteľov nič reálne neurobili, ani nepodporili zvolanie mimoriadnej schôdze. Politika však nemá byť len o predvádzaní sa v médiách, ale o skutočných politických krokoch. Teraz všetkým ponúkame možnosť na reparát, možnosť ukázať, že sú pre učiteľov aj ochotní niečo urobiť a prerušiť svojvoľné parlamentné prázdniny," dodal Miškov s tým, že nechce, aby mimoriadna schôdza bola len aktivitou SKOK-u ako jedinej strany, ale aby medzi predkladateľmi návrhu boli zástupcovia všetkých politických strán, ktoré zvolanie mimoriadnej schôdze podporia.

 

SKOK prišiel s prvým návrhom na mimoriadnu schôdzu pléna 15. januára. Miškov podľa svojich slov strávil niekoľko hodín telefonovaním s jednotlivými poslancami. Podporu mu údajne najskôr prisľúbili OĽaNO-NOVA, SaS a predbežne aj Most-Híd. "V utorok 19. januára aj tí, ktorí prisľúbili spoluprácu, odrazu svoju podporu k zvolaniu schôdze stiahli," povedal Miškov, ktorý za zmenou názoru vidí aj vyhlásenie SKOK-u, že strana je ochotná spolupracovať na presadení svojho programu s každým víťazom volieb, teda aj so Smerom-SD.

 

Predstavitelia Mosta-Híd a KDH krátko na to oznámili, že sa pokúsia o zvolanie mimoriadneho Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Podľa ich prvotných predstáv sa malo rokovanie uskutočniť v piatok 22. januára, doteraz sa tak nestalo. Na výbor chcú Most-Híd a KDH pozvať školských aktivistov, zástupcov školských odborov i ministra školstva Draxlera.

 

Od štrajkujúcich učiteľov i odborárov chcú počuť ich požiadavky a predstavy a od ministra školstva vyjadrenie k tomu, aké kroky v súčasnej situácii urobil a aké možnosti riešenia ponúka rozpočet. Podpredseda školského výboru Martin Fronc (KDH) dnes pre TASR vysvetlil, že potrebné podpisy na zvolanie výboru už zozbierané sú, predseda výboru Mojmír Mamojka (Smer-SD) bol však odcestovaný. "Podáme ich tento týždeň a predbežná dohoda je, že výbor zasadne na budúci týždeň v utorok 2. februára," avizoval Fronc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies