SKOK podporuje dnešné zhromaždenie učiteľov pred Úradom vlády SR

NETKY.SK • 5 November 2015, 11:27 • 2 min
SKOK podporuje dnešné zhromaždenie učiteľov pred Úradom vlády SR

BRATISLAVA - Slovenská občianska koalícia (SKOK) podporuje dnešné zhromaždenie učiteľov s názvom Zraz dlhých nosov.

slovakia

left justify in out

Ako informuje predseda strany Juraj Miškov, školstvo a vzdelávanie sú pre SKOK najvyššou prioritou. Vo svojom programe presadzuje odpolitizovanie školstva, dôraz na odbornosť a dôveru voči učiteľom a za svoju prioritu považuje zabezpečiť, aby príjmy učiteľov dosahovali úroveň platov ostatných vysokoškolsky vzdelaných ľudí.


"Postavenie učiteľov a vzťah štátu k nim zanedbávali všetky vlády, ľavicové aj pravicové. Je nemysliteľné, aby nástupný plat mladého učiteľa bol v členskom štáte EÚ na úrovni minimálnej mzdy. Ak chceme mať šikovné a vzdelané deti, musí nám záležať na ľuďoch, ktorí ich učia," hovorí Miškov s tým, že jeho strana presadzuje zvýšenie platov učiteľov o 40 percent za štyri roky. Časť ohodnotenia by mala byť viazaná na kvalitu práce.


Podľa Moniky Dimitriadu zo SKOK-u učitelia správne pomenovali zásadné problémy školstva. "Chýba celospoločenská stratégia školstva, ktorá by nebola pripravená len od stola. Vzdelávanie je podfinancované, učitelia nie sú dôstojne ohodnotení, nekladie sa dôraz na kvalitu, učiteľský zbor starne, chýba správna rovnováha medzi slobodou učiteľov a metodickou podporou pre nich,“ zdôraznila Dimitriadu.


Iniciatíva bratislavských učiteľov na dnes zorganizovala akciu s názvom Zraz dlhých nosov, v rámci ktorej plánujú zhromaždenie o 15:30 pred Úradom vlády SR v Bratislave. Učitelia chcú dať vláde najavo, že ich ťahajú za nos. Iniciatíva zároveň spustila petíciu za požiadavky sformulované vo výzve Slovenskej komory učiteľov vláde SR. Slovenská komora učiteľov vyzvala v stredu 21. októbra vládu SR, aby legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od 1. januára 2016 o 140 eur. Od 1. januára 2017 následne žiadajú ďalšie zvýšenie o 90 eur. Ďalšou požiadavkou komory učiteľov je zvýšenie rozpočtov ministerstva školstva a ministerstva vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl didaktickými prostriedkami. Poslednou požiadavkou je, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, ktorou by opätovne zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov a obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity. Novela by tiež zaviazala ministra školstva vytvoriť komisiu za účasti stavovských a profesijných organizácií v školstve, ktorá by komplexne prehodnotila systém kontinuálneho vzdelávania a zákon s prihliadnutím na analýzu súčasného stavu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies