SKOK: Návrh zákona o podpore najmenej rozvinutým okresom je len pre politikov

NETKY.SK • 29 Júl 2015, 15:12 • 2 min
SKOK: Návrh zákona o podpore najmenej rozvinutým okresom je len pre politikov

BRATISLAVA - Vládny návrh zákona o podpore najmenej rozvinutým okresom, ktorý aktuálne predložilo ministerstvo dopravy, podľa mimoparlamentnej strany SKOK vôbec nepomôže ľuďom.

slovakia

left justify in out

"Vôbec nie je pre nich, ale iba pre politikov, ktorí si za peniaze občanov budú robiť kampaň. Najmenej rozvinutým okresom nepomôže rovnako, ako im vôbec nepomohli výjazdové zasadnutia vlády. Ide len o divadlo, bratislavskí úradníci budú spisovať akčné plány o okresoch, kde v živote neboli," povedal predseda strany SKOK Juraj Miškov. Ten kritizuje aj riešenie mimoparlamentnej strany Sieť, ktorá chce bratislavských štátnych tajomníkov posielať na týždňovky do iných krajských miest.
     

"Nikto nerieši problémy priamo na mieste, posilňujú iba 'bratislavocentrizmus', potrebná je pritom decentralizácia kompetencií, peňazí aj moci," uviedol. Program decentralizácie moci bude podľa Miškova súčasťou volebného programu, ktorý strana predstaví v septembri. Okrem presunu kompetencií a zdrojov bude obsahovať i zmenu volebného systému s posilnením vplyvu regiónov. Súčasťou návrhu sú i bezdaňové zóny v okresoch s najvyššou mierou nezamestnanosti.
     

Návrhom zákona chce vláda prispieť k rozvoju daného okresu a tvorbe nových pracovných miest, účinnosť by mal nadobudnúť 1. decembra tohto roka. Toto opatrenie je súčasťou druhého sociálneho balíčka kabinetu Roberta Fica. Má sa ním zadefinovať najmenej rozvinutý okres. Má ním byť ten, v ktorom bude nezamestnanosť vyššia ako 1,9–násobok miery evidovanej nezamestnanosti na Slovensku za aspoň deväť štvrťrokov počas predchádzajúcich 12 za sebou idúcich štvrťrokov. "Okres sa považuje za menej rozvinutý až do ukončenia plnenia Akčného plánu rozvoja," píše sa v návrhu zákona.
     

Návrhom zákona sa zároveň novelizuje aj zákon o investičnej pomoci. Ako z neho vyplýva, pre investičné zámery v najmenej rozvinutých okresoch v priemyselnej výrobe a cestovnom ruchu sa má minimálna výška investície do dlhodobého hmotného a nehmotného majetku znížiť na 200.000 eur, pričom najmenej 50 percent musí byť krytých vlastným imaním právnickej osoby alebo majetkom fyzickej osoby - podnikateľa.
     

Hodnota investície na obstaranie nových výrobných a technologických zariadení, ktoré sú určené na výrobné účely, sa má znížiť na 30 percent z celkovej hodnoty obstaraného dlhodobého hmotného majetku a dlhodobého nehmotného majetku. "Realizácia investičného zámeru musí viesť k vytvoreniu najmenej desiatich nových pracovných miest," uvádza sa v dôvodovej správe k návrhu zákona s tým, že realizovaná investícia v cestovnom ruchu musí vytvoriť aspoň päť nových pracovných miest.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies