Škody v Tatrách sú možno štvornásobne vyššie ako odhadovali

NETKY.SK • 20 Máj 2014, 15:45 • 2 min
Škody v Tatrách sú možno štvornásobne vyššie ako odhadovali

BRATISLAVA - Škody, ktoré spôsobila víchrica v Tatrách koncom minulého týždňa, sú možno až štvornásobne vyššie ako Ministerstvo životného prostredia SR a jeho rezortné organizácie odhadovali.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informoval hovorca ministerstva Maroš Stano, jednotliví obhospodarovatelia lesných pozemkov určili prvotný rozsah kalamity na približne 426 000 metrov kubických dreva.

 

Náporu vetra neodolali ani mladé lesné porasty, ktoré vysadili po kalamite v roku 2004. Napríklad v oblasti Smokovcov bolo takto poškodených približne 30 hektárov mladých lesných porastov. Značne poškodené boli aj porasty v Chočských vrchoch, ktoré sú súčasťou kompetenčného územia najstaršieho národného parku na Slovensku, Tatranského národného parku. Vietor tam po sebe zanechal nepriechodné cesty a turistické chodníky. V liptovskej časti Západných Tatier boli najviac postihnuté lesné porasty v Národnej prírodnej rezervácii Suchá dolina, kde bol rozsah kalamity zhruba 50 000 metrov kubických dreva a v oblasti Národnej prírodnej rezervácie Tichá a Kôprová dolina, kde zasiahla 20 000 metrov kubických dreva. V oravskej časti Západných Tatier vietor najviac škody spôsobil v oblasti Habovky a Zverovky kde zasiahol približne 37 000 kubíkov dreva. Vo Vysokých Tatrách boli veternou kalamitou najviac zničené lesné porasty v oblasti Vyšných Hágov, kde jej padlo za obeť asi 40 000 metrov kubických dreva. Rozsah kalamity je zatiaľ orientačný a predbežný a počas nasledujúcich dní ho bude Ministerstvo životného prostredia SR spresňovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies