Škody po prírodných katastrofách za uplynulých 20 rokov enormne vzrástli

NETKY.SK • 10 Október 2018, 15:37 • 2 min
Škody po prírodných katastrofách za uplynulých 20 rokov enormne vzrástli

ŽENEVA - Hospodárske straty vyplývajúce zo zemetrasení, erupcií sopiek, záplav, hurikánov či ďalších prírodných katastrof súvisiacich so zmenou klímy dosiahli počas uplynulých 20 rokov celosvetovo takmer 2,9 bilióna dolárov.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo správy Úradu OSN pre znižovanie rizika katastrof (UNISDR), z ktorej v stredu citovala agentúra AP.

 

Škody spôsobené prírodnými katastrofami v dôsledku zmien klímy v rokoch 1998-2017 narástli oproti predchádzajúcim 20 rokom o 251 percent, uvádza UNISDR.

 

Spojené štáty sa so stratami vo výške 944 miliárd dolárov nachádzajú na prvej priečke zmieneného rebríčka. Ide o takmer dvojnásobok oproti stratám Číny, ktorá je na druhej priečke rebríčka, po nich nasleduje Japonsko, India a Portoriko.

 

Úrad OSN so sídlom vo švajčiarskej Ženeve ďalej konštatuje, že údaje o škodách z rokov 1998-2017 vychádzajú z potvrdených dát. To podľa AP znamená, že uvedených 2,9 bilióna dolárov je pravdepodobne iba zlomok z celkovej straty.

 

Hospodársky vyspelejšie krajiny sa tak v jeho rebríčku nachádzajú na vyšších priečkach. V rozvojových krajinách totiž poisťovanie majetku nie je všeobecne rozšírené.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies