Škody po nedeľnej víchrici idú do státisícov eur

NETKY.SK • 31 Október 2017, 15:22 • 2 min
Škody po nedeľnej víchrici idú do státisícov eur

BRATISLAVA - Po nedeľňajšej (29.10.) mimoriadnej víchrici, ktorá sa prehnala celým Slovenskom, poisťovne začínajú bilancovať škody. Podľa predbežných údajov tie idú do státisícov eur.

slovakia

left justify in out

K utorkovému dopoludniu nahlásili klienti Allianz - Slovenskej poisťovne podľa Heleny Kanderkovej 384 škôd po nedeľňajšej víchrici v odhadovanej výške 300.000 eur. Najväčšie škody eviduje poisťovňa na strechách bytových domov. Najvyššia škoda je poškodená strecha bytovky v okrese Senica v celkovej výšky približne 30.000 eur. Ľudia najčastejšie hlásia strhnuté strechy, zrolované plechy, popadané strešné krytiny a spadnuté komíny, poškodené žalúzie, fasády, ako aj izolácie domov.

 

Poisťovňa zaznamenala aj prípad, keď vplyvom víchrice a dažďa zatiekla strecha a poškodila steny a stropy v izbách. V hlásení o škodách nechýbajú ani poškodené alebo zničené vozidlá, na ktoré spadol strom alebo konáre, prípadne plechy či strešné krytiny z okolitých budov.

 

Poisťovňa Generali podľa informácií hovorcu Milana Janásika eviduje zatiaľ 140 poistných udalostí s odhadovanou škodou približne 100.000 eur, avšak hlásenia poistných udalostí stále pribúdajú, rozsah škôd bude preto ešte určite väčší.

 

Najviac, až polovicu zo všetkých hlásených škôd, eviduje poisťovňa Generali v Trnavskom kraji, za ním nasleduje Bratislavský kraj. Najčastejšími škodami na majetku boli odtrhnuté či zničené strechy a autá poškodené spadnutými stromami. Niektoré autá boli poškodené aj kontajnermi, ktoré vietor odfúkol. Víchrica tiež zničila altánok či zvalila garáž. Odtrhla aj plachtu, pod ktorou bolo uskladnených 5000 fliaš, ktoré sa porozbíjali. Najvyššiu škodu, až 12.000 eur, spôsobila víchrica, keď odtrhla strechu na spojenej základnej a materskej škole v Bratislave.

 

Na preplatenie škôd, ktoré napáchajú búrky, je potrebné mať uzatvorené poistenie nehnuteľnosti a domácnosti. Dôležité je mať poistené živelné riziká, a to vrátane víchrice a krupobitia. Škody na budovách sa kryjú z poistenia nehnuteľnosti, škody na zariadení, nábytku, spotrebičoch či oblečení zasa z poistenia domácnosti. Ak voda či vietor poškodia auto, tieto škody poisťovňa preplatí z havarijného poistenia.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona