Škodu po požiari turbogenerátora v KOSIT-e vyčíslili na milión eur

NETKY.SK • 25 Február 2015, 11:12 • 2 min
Škodu po požiari turbogenerátora v KOSIT-e vyčíslili na milión eur

BRATISLAVA - Škodu jeden milión eur spôsobil pondelkový nočný požiar v areáli košickej spoločnosti KOSIT v katastri obce Kokšov Bakša. Zo zatiaľ nezistených príčin tu krátko pred pol jedenástou v noci začal horieť turbogenerátor určený na výrobu elektrickej energie pri spaľovaní komunálneho odpadu.

slovakia

left justify in out

Požiar sa pred polnocou podarilo uhasiť privolaným hasičom. Plamene však poškodili zariadenie i časť objektu. Ako informoval košický policajný hovorca Alexander Szabó, policajný vyšetrovateľ už začal trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia. Expert na zisťovanie príčin požiarov úmyselné založenie požiaru vylúčil.

 

Ako v utorok popoludní informoval hovorca spoločnosti KOSIT Roland Bánhegyi, v spaľovni napriek požiaru turbogenerátora pokračujú v likvidácii odpadu. „Počas zásahu nebol nikto zranený ani nedošlo k ohrozeniu života. Podľa našich zistení neunikli znečisťujúce látky do životného prostredia. Príčinu požiaru vyšetrujú. Napriek tejto udalosti naďalej likvidujeme komunálny odpad na spaľovacej linke K1,“ povedal.

 

Košická akciová spoločnosť KOSIT investovala do roku 2013 do druhej etapy modernizácie spaľovne 28,45 milióna eur. Druhá etapa rekonštrukcie zahŕňala výmenu starého kotla "K2" za nový, generálnu opravu roštového systému, výstavbu nového zariadenia na čistenie spalín pre nový kotol "K2" a inštaláciu nového zariadenia turbína-generátor na výrobu elektrickej energie. Cieľom projektu bolo dosiahnuť väčšie energetické zhodnotenie odpadov. Okrem tepla pre vykurovanie sa po rekonštrukcii vyrába v spaľovni aj zelená elektrická energia. Spaľovňa má dve linky a dva kotly na zhodnocovanie komunálneho odpadu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona