Škodlivým malvérom na ťaženie kryptomien je infikovaný už aj YouTube!

NETKY.SK • 30 Január 2018, 13:35 • 2 min
Škodlivým malvérom na ťaženie kryptomien je infikovaný už aj YouTube!

SAN BRUNO – Škodlivým malvérom na pirátske ťaženie kryptomien je už infikovaný aj YouTube! Anonymným hackerom sa podarilo na populárnom portáli prevádzkovať rôzne reklamy, ktoré využívali procesory a elektrickú energiu návštevníkov na ťaženie kryptomien.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Používatelia začali minulý týždeň zverejňovať sťažnosti na sociálnych sieťach, že ich antivírusové programy zistili v YouTube reklamách škodlivý kód na pirátske ťaženie kryptomien.

 

Útočníkom sa podarilo na stránku nahrať škodlivý malvér prostredníctvom reklamnej platformy Google DoubleClick. Reklamy boli neúmerne zacielené na používateľov z Japonska, Francúzska, Taiwanu, Talianska a Španielska.

 

img

 

Až 90% reklám používala kód JavaScript od spoločnosti Coinhive, ktorá bola už v minulosti kritizovaná za pirátske ťaženie kryptomien. Tento kód umožňuje ťažiť kryptomeny pomocou vypočtového výkonu iných ľudí bez ich vedomia alebo povolenia.

 

Spoločnosť Google, ktorá vlastní portál YouTube, v reakcii na sťažnosti používateľov uviedla, že situácia bola vyriešená do niekoľkých hodín. Americký gigant oznámil: "Reklamy boli zablokované za menej ako dve hodiny a rýchlo odstránené z našich platforiem."

 

img

 

Stále však neexistujú presné informácie o čase, odkedy boli tieto škodlivé reklamy online, keďže spoločnosť Google neposkytla žiadne ďalšie informácie. Na sociálnych sieťach sa prvé sťažnosti začali objavovať už od 18.januára.

 

Začiatkom tohto mesiaca vydala softwarová bezpečnostná firma Check Point správu o prudkom náraste výskytu škodlivého malvéru na ťaženie kryptomien, podľa ktorej je až 55% podnikov na celom svete postihnutých podobnými útokmi. V správe sa tiež uvádza, že softvér od spoločnosti Coinhive je bezkonkurenčne najobľúbenejší.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies