Škodlivosť neonikotínoidov pre včely potvrdila ďalšia štúdia

NETKY.SK • 10 Júl 2017, 12:31 • 2 min
Škodlivosť neonikotínoidov pre včely potvrdila ďalšia štúdia

BRATISLAVA – Ďalšia vedecká štúdia potvrdila škodlivosť pesticídov neonikotínoidov pre včely. Na svojej facebookovej stránke o tom informuje environmentálna organizácia Greenpeace Slovensko, ktorá považuje za dôležité aj to, že štúdiu sponzorovali agrochemické firmy Bayer a Syngenta.

slovakia

left justify in out

Negatívne vplyvy neonikotínoidov na včely a včelie kolónie neboli vďaka štúdii dokázané len v laboratórnych podmienkach, ale tiež priamo vonku na poliach. Tvrdenia agrochemického priemyslu, že neonikotínoidy v používaných koncentráciách na poliach nie sú škodlivé pre včely, sú tak podľa Greenpeace neoprávnené.

 

“Táto štúdia, ktorú financovali priemyselné agrochemické firmy, len prispela k množstvu dôkazov o škodlivosti neonikotínoidov pre včely. Argument pre úplný zákaz týchto pesticídov je v tomto prípade nepopierateľný. Včely sú kľúčové zložky ekosystémov a produkcie potravín a nemôžeme riskovať ich úhyn. Očakávame, že tento názor bude zdielať aj ministerstvo pôdohospodárstva a podporí hlasovanie za úplný zákaz týchto látok pri najbližšom hlasovaní v rámci EÚ,“ uviedla koordinátorka kampane Greenpeace Jedlo pre život Katarína Juríková.

Slovenská ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná podľa Greenpeace Slovensko nepodporuje úplný zákaz používania neonikotínoidov. Európska komisia navrhuje zakázať tri pre včely najškodlivejšie druhy neonikotínoidov. Zákaz by sa mal vzťahovať na všetky druhy ich využitia okrem používania v trvalých skleníkoch. Neonikotínoidy sú najpredávanejšími prípravkami proti živočíšnym škodcom. V roku 2013 Európska únia obmedzila používanie troch z týchto látok. Dôvodom bola hrozba, akú predstavujú pre včely. Obmedzenie tohto roku vyprší. Aktivisti začiatkom mája odovzdali na ministerstve petíciu proti týmto látkam. Podpísalo ju viac ako 50 000 ľudí.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka tvrdí, že presadzuje ekologické formy poľnohospodárstva a zasadzuje sa za používanie výlučne bezpečných prípravkov. Slovensko podľa ministerstva výrazne obmedzilo používanie neonikotínoidov už v roku 2010, čiže ešte pred ich obmedzením na úrovni EÚ v roku 2013 práve z dôvodu vyššej ochrany včiel. Slovensko má tiež ako jedna z mála krajín pre hodnotenie vplyvu pesticídov na včely zriadené samostatné expertné pracovisko, ktoré je úzko prepojené s praxou, teda farmármi aj včelármi.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona