Škodlivosť emisií sa údajne testovala aj na ľuďoch

NETKY.SK • 29 Január 2018, 17:49 • 2 min
Škodlivosť emisií sa údajne testovala aj na ľuďoch

BERLÍN - Inštitút, ktorý založili nemecké automobilky, údajne testoval škodlivosť výfukových plynov nielen na opiciach, ale aj na ľuďoch.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z jednej správy Európskeho združenia pre výskum životného prostredia a zdravia v dopravnom sektore (EUGT), ktorú má k dispozícii Stuttgarter Zeitung. Viac než 3 roky po vypuknutí škandálu týkajúceho sa manipulácie emisií v dieselových autách koncernu Volkswagen, sa dostávajú na svetlo ďalšie detaily.

 

EUGT v roku 2007 založili koncerny Volkswagen, Daimler a BMW. Tento výskumný inštitút podľa správy o svojej činnosti "krátkodobo podporil inhalačnú štúdiu oxidu dusičitého u zdravých ľudí". V rámci tejto štúdie bolo v jednom inštitúte univerzitnej kliniky v Aachene 25 ľudí vystavených niekoľko hodín rôznym koncentráciám oxidu dusičitého (NO2).

 

Predtým sa o rozruch postarala správa o kontroverzných pokusoch na zvieratách v USA, pri ktorých boli opice vystavené výfukovým plynom z dieselových áut. Pokusy si takisto objednalo združenie EUGT, ktoré už neexistuje, keďže zaniklo k 30. júnu 2017.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies