Škoda smeruje k rekordnej zákazke, do Nemecka má dodať vlaky za 10 mld. Kč

NETKY.SK • 16 December 2015, 16:08 • 2 min
Škoda smeruje k rekordnej zákazke, do Nemecka má dodať vlaky za 10 mld. Kč

PRAHA - Škoda Transportation je blízko k získaniu najväčšej zahraničnej zákazky vo svojej histórii. Pre britského dopravcu National Express dodá do Nemecka 38 nízkopodlažných jednotiek za takmer 10 miliárd Kč (369,96 milióna eur). Informoval o tom server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Bavorský objednávateľ Bayerische Eisenbahngeselschaft (BEG) dnes potvrdil svoj februárový výber a zamietol odvolanie Deutsche Bahn proti výsledku súťaže na prevádzku prímestských vlakov S-Bahn v okolí Norimbergu. Štátny dopravca sa však môže znovu odvolať, takže Škoda definitívne zatiaľ sláviť nemôže.

 

Ak zákazka prejde a BEG podpíše zmluvu s National Express, cestujúcich v okolí Norimbergu čaká od roku 2018 dvojnásobná zmena: prvýkrát ich nebude voziť dopravca s nemeckým kapitálom a ani nebudú sedieť vo vlakoch vyrobených v Nemecku. Doteraz žiadny zahraničný dopravca v Nemecku neprenikol do vlakov S-Bahn.

 

Britský National Express má prevziať prevádzku vlakov na konci roku 2018, pričom do súťaže sa hlásil s vlakmi od Škody Transportation. Pre českú firmu je to najväčšia zahraničná zákazka v histórii: dodávka 38 vlakov má hodnotu takmer 10 miliárd Kč. Definitívne rozhodnutie o zákazke má padnúť na začiatku budúceho roka.

 

Deutsche Bahn napadli výsledok súťaže okrem iného aj kvôli tomu, že National Express nemá podľa nich dostatočnú finančnú silu na krytie tejto zákazky. BEG ekonomické zázemie britského dopravcu znova preskúmal a svoj výber z februára tohto roka potvrdil.

(1 EUR = 27,030 CZK)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona