Škoda po výbuchu v centre Prahy: Minimálne 10 miliónov!

NETKY.SK • 30 Apríl 2013, 09:19 • 2 min
Škoda po výbuchu v centre Prahy: Minimálne 10 miliónov!

PRAHA - Pondelkový výbuch v dome na Divadelnej ulici v centre Prahy spôsobil podľa prvých odhadov poisťovne škody na budove za približne desať miliónov českých korún (390.000 eur). Uviedol to Jiří Cívka, hovorca poisťovne Generali, v ktorej je nehnuteľnosť poistená.

slovakia

left justify in out

Škody na budove však môžu byť ešte vyššie, explózia navyše poškodila aj okolité domy. Hovorca zdôraznil, že prvý odhad je síce desať miliónov korún, ale reálna výška škody bude závisieť od posúdenia budovy statikom - inak povedané, či bude nutné budovu strhnúť, alebo nie. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Podľa mestského statika Petra Macháňa by škody mohli byť oveľa väčšie, nebyť kamenných múrov historického domu a skutočnosti, že budova nie je podpivničená. Inak by sa zrútil nie jeden, ale viacero stropov, cituje spravodajský server iDNES.cz.

"Pokiaľ by tam boli pivnice, bolo by to podstatne horšie, pretože na stropy by jednak pôsobilo zaťaženie od výbuchu, ako aj zrútená konštrukcia klenieb, ktoré by boli nad prvým nadzemným podlažím. Tým by mohlo dôjsť k prevaleniu spodných klenieb," upozornil pre iDNES.cz statik Macháň.

Hasiči na Divadelnej ulici dnes pokračujú v odpratávaní trosiek. Ulice Divadelná, Krocínova a Karolíny Světlej sú stále uzatvorené. Výbuch plynu v dome v blízkosti Národného divadla a legendárnej kaviarne Slavia spôsobil zranenia 43 ľuďom vrátane Slováka; išlo väčšinou o ľahké poranenia. Príčinou bol podľa vedenia Prahy únik plynu.

Šéf pražskej záchranky Zdeněk Schwarz v dnes zverejnenom rozhovore pre denník Právo uviedol, že najvážnejšie zranenia utrpela 45-ročná žena a 65-ročný muž. V týchto prípadoch išlo o zlomeniny dolných končatín, panvy a výbuchom vážne poškodený zvukovod. Najviac si to odniesli ľudia, ktorí sa prepadli z druhého poschodia domu, pretože výbuch nevydržali stopy prvých dvoch poschodí.

Schwarz povedal, že pôvodné informácie nasvedčovali tomu, že v troskách domu by mohli byť zavalení traja ľudia - nakoniec však záchranári pod sutinami našli len dvoch ľudí s ľahšími zraneniami. 

Už odpoludnia nebol nikto nezvestný ani podľa polície a psy tiež nereagovali v priestoroch domu tak, akoby sa tam niekto nachádzal. Napriek tomu budú hasiči trosky prehľadávať, kým nebudú mať stopercentnú istotu, že pod sutinami nikto nezostal.

Štvorpodlažný dom na Divadelnej ulici 334/5 vybuchol okolo 10.00 h. Pokiaľ ide o počet ranených, bola to najničivejšia explózia v Českej republike za posledné roky, pripomenuli Novinky.cz.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona