Sklárne Slovglass majú finančné problémy, pracovníci sú bez výplat

NETKY.SK • 12 November 2010, 08:31 • 2 min
Sklárne Slovglass majú finančné problémy, pracovníci sú bez výplat

Sklárne Slovglass majú finančné problémy, pracovníci sú bez výplat

slovakia

left justify in out

img

Zamestnanci sklární Slovglass, s. r. o., Poltár, už niekoľko mesiacov nedostali výplaty. Fabrika hľadá vhodného investora a jej finančná situácia je vážna. Predseda odborárov Jozef Činčura si myslí, že ak sa nenájde vhodný kupec, závod do konca roka zatvoria.
Podľa neho medzi zamestnancami vládne napätie a neistota. "Už asi končí ich trpezlivosť. Vedenie sklární im dalo len písomné stanovisko, že hľadá nového investora, aby sa finančná situácia zlepšila," informoval TASR a doplnil, že 150 pracovníkov dostalo jednorázovo po 100 eur a ostatní už nevideli dve výplaty. Ak ich nebudú mať do 15. novembra, môžu podať žalobu alebo štrajkovať. Ako ďalej uviedol predseda odborárov, za kritickú situáciu môže zlý manažment, ktorý podnik predtým riadil. "Budúcnosť zamestnancov vidím zle. Pracuje tu 500 ľudí, keď nebudú mať robotu, budeme na tom horšie ako okres Rimavská Sobota," domnieva sa.
Výkonný riaditeľ sklární Karol Farkaš odmietol celú situáciu komentovať. Pred týždňom však vo svojom stanovisku uviedol, že stav fabriky je veľmi vážny. "Riešenia, ktoré musím denne prijímať na udržanie chodu fabriky, zamestnanosti, začatia čo najskoršieho vzostupu ekonomiky spoločnosti, s prihliadnutím na možnosti trhu počas prebiehajúcej krízy, sú veľmi ťažké a zložité," uviedol riaditeľ.
Zamestnanci končiaci dopoludňajšiu zmenu nevedia, prečo nemajú už od septembra výplaty. "Ľudia musia robiť, no na výplaty asi nie je. Zrejme musia predať fabriku, tak nám to napísali," vyjadril sa jeden zo sklárov. Pracovníčka, ktorá pracuje v závode 40 rokov, takúto zlú situáciu a častú výmenu majiteľov ešte nezažila. "Nevieme, na čom sme, no musíme robiť. Verím, že sklárne sa ešte podarí zachrániť," povedala.  
Výrobu v závode ohrozilo aj vypadnutie jedného z dvoch taviacich agregátov, ktorý nefunguje už niekoľko týždňov. Podľa jednej zo zamestnankýň by nový stál 4 milióny eur a oprava starého približne 2 milióny eur.
Poltárske sklárne začali vyrábať v roku 1970. Výrobky sa predávali pod značkou Bohemia. Závod po roku 2000 viackrát zmenil majiteľa, až sa v roku 2008 ako Slovglass, a. s., dostal do konkurzu. Od konkurzného správcu ju odkúpila bratislavská spoločnosť s r. o. EMEL. Firma vyrába úžitkové, ale aj brúsené olovnaté sklo v závodoch v Poltári a Katarínskej Hute.  

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona