Sklady skrachovaného strážcu českej nafty chce kúpiť Slavia Capital

NETKY.SK • 19 Apríl 2016, 10:51 • 2 min
Sklady skrachovaného strážcu českej nafty chce kúpiť Slavia Capital

PRAHA - Okolo lukratívnych areálov firmy Viktoriagruppe, ktorá skladovala núdzové palivo pre český štát, krúži niekoľko záujemcov.

slovakia

left justify in out

Záujem oficiálne potvrdila aj investičná skupina zo Slovenska, Slavia Capital. Informoval o tom server Lidovky.cz, podľa zistenia ktorého podala skupina ponuku na sklad v Chlumci nad Cidlinou, aj na bavorské nádrže v Kraillingu.

 

Sklad v nemeckom Kraillingu ukrýva okolo 80 miliónov litrov nafty, ktorá patrí Česku, ale stále sa ju z rôznych dôvodov nepodarilo odviezť. Aj v Chlumci nad Cidlinou sa nachádzala časť paliva zo strategických zásob štátu, ale tú sa v čase, keď sa Viktoriagruppe finančne rúcala, podarilo včas presunúť.

 

Informácie servera o záujme Slavie Capital, ktorá okrem energetiky investuje aj do letectva či potravinárskeho tovaru, oficiálne potvrdili jej zástupcovia. "Predmetom akvizičného záujmu z našej strany sú skladovacie aktíva v Českej republike a Nemecku. Reagovali sme na informácie, ktoré zverejnil insolvenčný správca v Mnichove a podali sme ponuku," uviedol hovorca skupiny Peter Benčurik.

 

Insolvenčný správca Viktoriagruppe Mirko Möllen teraz vyhodnocuje podané ponuky. Okrem Slavie Capital sa podľa informácií servera Lidovky.cz o majetok zadlženej firmy zaujíma aj přerovská firma Fau, ktorá sa okrem iného venuje predaju a skladovaniu nafty. V hre je podľa všetkého aj mestečko Krailling, v ktorého blízkosti skladovací areál s podzemnými nádržami leží. Ak konkurzný správca obidva sklady predá, získané peniaze by mal rozdeliť medzi viacerých veriteľov, z ktorých suverénne najväčším je Česká republika.

 

Viktoriagruppe, ktorá pre štát ochraňovala palivo od roku 2004, dlhuje na daniach či iných poplatkoch približne 600 miliónov Kč (22,2 milióna eur). Cena samotnej nafty "uväznenej" v Kraillingu je potom zhruba 1,2 miliardy Kč.

 

V akej hodnote sú ponuky, nie je v tejto chvíli jasné. Podľa insolvenčného správcu Möllena predajný proces ešte neuzatvorili a kupec zatiaľ nie je istý. Zo strategických dôvodov nechcel byť príliš výrečný ani zástupca Slavia Capital. "Vzhľadom na to, že táto akvizícia je v procese, bližšie informácie k nej nebudeme poskytovať," povedal hovorca Benčurik. Podľa dostupných informácií sa cena obidvoch areálov môže vyšplhať až na cenu výrazne presahujúcu 20 miliónov eur.

 

(1 EUR = 27,022 CZK)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies