Skládku odpadu vo Sverepci do konca roka definitívne zakonzervujú

NETKY.SK • 21 Marec 2017, 13:21 • 2 min
Skládku odpadu vo Sverepci do konca roka definitívne zakonzervujú

SVEREPEC – Skládku komunálneho odpadu nad obcou Sverepec v Považskobystrickom okrese do konca roka definitívne zakonzervujú. Počas dnešnej kolaudácie stavby Zakrytie a rekultivácia skládky TKO Sverepec – 1. kazeta to povedal konateľ spoločnosti Megawaste Slovakia Róbert Bušfy.

slovakia

left justify in out

Skládku vo Sverepci tvoria dve kazety, proces konzervácie jednej končí v týchto dňoch, druhá by mala byť zakrytá a zrekultivovaná do konca roka. „Ide o pôvodne neriadenú skládku zo 70. rokov minulého storočia, je tu uskladnených asi 250.000 ton odpadu. Vzhľadom na odborne vykonaný proces uzatvárania skládky si myslím, že obyvateľom Sverepca nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Po zatvorení skládky budeme zabezpečovať jej údržbu, kosenie a nasledujúcich 30 rokov ju budeme monitorovať,“ doplnil Bušfy.

 

Ako dodal, na skládku vo Sverepci sa prestal komunálny odpad vyvážať už v minulom roku, najväčší objem komunálneho odpadu tam putoval najmä z neďalekej Považskej Bystrice. „Z Považskej Bystrice sa momentálne odpad vyváža na skládku v Lednických Rovniach. Považská Bystrica ročne vyprodukuje okolo 12.000 ton odpadu,“ doplnil konateľ s tým, že kapacita kazety na skládke v Lednických Rovniach sa naplní asi o štyri roky, v procese prípravy je podľa neho dobudovanie druhej kazety.

 

Podľa starostu Sverepca Mariána Ondráša je zakonzervovanie oboch kaziet dobrou správou pre obyvateľov obce. „Z hľadiska životného prostredia je to veľké plus. Samozrejme, treba počítať s tým, že budú určité finančné výpadky, s ktorými sa obec bude musieť vyrovnať, ale zakonzervovanie skládky je dobrým krokom k upokojeniu emócií a skvalitneniu životného prostredia. Je to kvalitná práca, nepredpokladám, že by skládka v budúcnosti priniesla nejaké problémy,“ zdôraznil starosta.

 

Konzervovanie kaziet spočíva v úprave povrchu skládky, drenáže na odvádzanie skládkového plynu, položení geosyntetickej rohože, drenáže na odvádzanie zrážkovej vody, uložení rekultivačnej 80-centimetrovej vrstvy zeminy a 20 centimetrov humóznej zeminy. Kazety následne zatrávnia a vysadia nízkorastúce dreviny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies