Skladateľ a klavirista Fryderyk Chopin sa narodil pred 205 rokmi

NETKY.SK • 28 Február 2015, 15:57 • 2 min
Skladateľ a klavirista Fryderyk Chopin sa narodil pred 205 rokmi

ZELAZOWA WOLA/BRATISLAVA - Poľský hudobný skladateľ a významný klavirista Fryderyk Chopin sa narodil pred 205 rokmi 1. marca.

slovakia

left justify in out

Jeho pôsobivé hudobné diela sú charakteristické virtuóznosťou, ktorú však vnímal len ako formu vyjadrenia hlbokých estetických ideí, nie ako samotný cieľ. "Básnik klavíra" pre tento nástroj skomponoval 3 sonáty, 24 prelúdií, 4 scherzá a 4 balady, niekoľko etúd, noktúrn, valčíkov, mazúrok alebo polonéz. Jeho hudba predstavuje vrchol romantickej klavírnej tvorby a dodnes patrí k základnému repertoáru klaviristov.
      

Fryderyk Franciszek Chopin sa narodil 1. marca 1810 v poľskej obci Zelazowa Wola. Niektoré zdroje uvádzajú ako deň narodenia 22. február 1810. Podľa historických záznamov je ťažké určiť deň, kedy sa narodil. Chopin osobne, keď sa zapisoval ako člen do poľskej literárnej spoločnosti v Paríži (Francúzsko) v roku 1833 napísal ako dátum narodenia 1. marec 1810. Jeho rodný list však zaznamenáva dátum 22. februára 1810. Zostavovatelia publikácie New Grove Dictionary of Music and Musicians jasne uvádzajú: "V súčasnosti sa verí, že k chybe v dátume v rozsahu jedného týždňa došlo pri zápise do matriky, ktorý bol urobený 1. marca 1810 a tento dátum sa v súčasnosti akceptuje".
     

Krátko po jeho narodení sa hudobne založená rodina presťahovala do Varšavy. V šiestich rokoch začal malý Chopin s hrou na klavíri a o dva roky neskôr už svojím klavírnym umením okúzľoval poslucháčov na koncertoch. Talentované dieťa pozývali hrať na večierky, svadby či pohreby varšavskej šľachty. V roku 1822 nastúpil vtedy šestnásťročný klavirista na varšavské lýceum, kde si pedagógovia ihneď všimli jeho vynikajúcu hernú techniku i jemnosť skladieb. Po skončení štúdií odišiel Chopin do rakúskej Viedne. "Keď som sa objavil na javisku, privítali ma ováciami, po každej z variácií, ktorú som zahral, bol potlesk taký silný, že som nepočul orchester. Keď som skončil, tlieskali tak, že som sa musel vrátiť a hrať prídavok. Moje prvé vystúpenie bol úspech, aký som neočakával", napísal neskôr o prvom koncerte vo Viedni.
      

Na jeseň roku 1831 prišiel fenomenálny skladateľ do Francúzska do Paríža, kde okrem salónneho koncertovania pre parížsku smotánku pôsobil tiež ako učiteľ hudby. Spoločníkmi sa mu stali veľkí umelci 19. storočia, okrem iných i slávna francúzska spisovateľka George Sandová, s ktorou mal niekoľkoročný vzťah. V rokoch 1838-1839 býval Fryderyk Chopin so Sandovou na španielskej Malorke, kde ťažko ochorel na tuberkulózu pľúc.
      

Svoj posledný verejný koncert odohral vo februári 1848 v hlavnom meste Francúzska. Chorobe podľahol ako tridsaťdeväťročný 17. októbra 1849 v Paríži, kde je aj pochovaný. V poslednej vôli si želal, aby jeho srdce previezli do poľskej Varšavy, kde je dodnes zamurované do steny jedného z varšavských kostolov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona