Skladateľ a dirigent Bernstein napísal vyše dvesto piesní k filmom

NETKY.SK • 3 Apríl 2017, 10:52 • 2 min
Skladateľ a dirigent Bernstein napísal vyše dvesto piesní k filmom

NEW YORK - Americký hudobný skladateľ a dirigent Elmer Bernstein počas svojej kariéry vo svete filmu napísal hudbu k vyše 200 snímkam.

slovakia

left justify in out

V utorok 4. apríla by sa dožil 95 rokov. Rodák z amerického New Yorku Elmer Bernstein sa narodil 4. apríla 1922. Od detstva inklinoval k umeniu, ako prirodzený talent získal viackrát štipendiá na štúdium hudby. Kariéru začal ako koncertný klavirista a dirigent, neskôr komponoval aj hudbu k baletom. Jeho filmová hudba je typická a charakteristická, používal nekonvenčný synkopový rytmus.

 

V priebehu svojho pôsobenia v americkej armáde počas druhej svetovej vojny komponoval ľudovú hudbu a dramatické skóre pre armádny rozhlas Air Corps. V roku 1949 bol umelec vyzvaný, aby koncertoval pre Národný rozhlas Spojených štátov. Tu nezostal nepovšimnutý. Oslovil ho Sidney Buchman, neskorší viceprezident Columbia Pictures, a ponúkol mu spoluprácu na filme Saturday's Hero (1951).

 

Skladateľova kariéra sa na niekoľko rokov spomalila érou mccarthismu, keď sa umelec kvôli sympatiám k ľavici dostal na "šedý zoznam" Hollywoodu a bol nútený pracovať na nízkorozpočtových snímkach. Nebolo to však na škodu, mal viac času na experimenty a čoskoro sa stal inovátorom a priekopníkom elektronickej hudby.

 

Neskôr sa mu naskytla druhá šanca a Bernstein tak mohol v tvorbe pre filmové štúdiá pokračovať. Spoluprácu s hudobným mágom vyhľadávali aj režisérske špičky ako Martin Scorsese, John Landis či Ivan Reitman. Novátorstvo Bernsteina dokonca Martina Scorseseho tak ohúrilo, že jeho hudobnú tvorbu vybral do svojich filmov až sedemkrát.

 

K skladateľovým úspešným projektom patria filmy Ten Commandments (Desať prikázaní, 1956), Magnificent Seven (Sedem statočných, 1960), To Kill a Mockingbird (Ako zabiť vtáčika, 1962), Wild Wild West (Divoký západ, 1999) či Keeping the Faith (Kňaz, rabín a blondínka, 2000) a ďalšie.

 

Autor filmovej hudby si vyslúžil ceny Emmy a Zlatý glóbus za najlepšiu hudbu v rokoch 1962 a 1966. Získal aj ocenenie za celoživotný prínos od Akadémie filmových vied a umení. Všestranného skladateľa Elmera Bernsteina nominovali 14-krát na Oscara, naposledy v roku 2002 za hudbu k filmu Far from Heaven (Ďaleko do neba). Jediného Oscara získal v roku 1968 za muzikál Thoroughly Modern Millie (Správne dievča, 1967). Hudobný tvorca má hviezdu na známom Holywoodskom chodníku slávy.

 

Elmer Bernstein zomrel 18. augusta 2004 v spánku vo svojom dome v kalifornskom meste Ojai. Hudobný inovátor a úspešný autor filmovej hudby sa dožil 82 rokov. "Elmer Bernstein bol výnimočný. Jeho hudobný hlas bol ako jeho vlastný, identifikovateľný a nezameniteľný. Ten človek nám bude chýbať, ale jeho hudba zostane navždy", zhodnotil prínos Bernsteina uznávaný hudobný žurnalista Jon Burlingame.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies