Skikros žien zlatý pre Kanaďanku Thompsonovú

NETKY.SK • 21 Február 2014, 14:10 • 2 min
Skikros žien zlatý pre Kanaďanku Thompsonovú

ČERVENÁ POĽANA - Kanaďanky zložili skikrosový reparát za mužov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Skikrosové zlato si v piatkovej ženskej súťaži akrobatických lyžiarok na XXII. zimných olympijských hrách v Parku extrémnych športov Roza Chutor vyjazdila Kanaďanka Marielle Thompsonová. Vo veľkom finále si po olympijské striebro došla jej krajanka Kelsey Serwaová, tretia bola v cieli Švédka Anna Holmlundová. Sklamaním sa skončila súťaž pre skúsenú Francúzku Ophélie Davidovú. 

Dvadsaťjedenročná Thompsonová, strieborná z MS 2013 v nórskom Vosse, potvrdila pozíciu líderky poradia vo Svetovom pohári. 

 

V jazde pre nasadzovanie dosiahla tretí najlepší čas a vo "vyraďovačkách" nenašla premožiteľku. Na štarte veľkého finále pritom reagovala najpomalšie, najlepšie vyrazila Davidová, ale v polovici trate spadla. Výhodu najlepšieho postavenia na štarte vo všetkých vyraďovacích jazdách pretavila na striebro majsterka sveta z roku 2011 Serwaová, najrýchlejšia v nasadzovacej fáze. Kanaďanky sa revašovali za štvrtkový mužský skikros, v ktorom traja Francúzi vo veľkom finále nechali za sebou ich krajana Bradyho Lemana. Zároveň zdupľovali kanadský triumf Ashleigh McIvorovej vo Vancouveri. 

"Bláznivé. Ešte som si ani poriadne neuvedomila, čo sa stalo. Veziem sa na vlne emócií. Som šťastnejšia o to viac, že Kelsey bola druhá. Celý deň sme sa na svahu zabávali," sprostredkoval Thompsonovej prvé dojmy informačný servis ZOH 2014. 

 

"Obe sme jazdili pre Nicka Zoricica, ktorý nás pred pár rokmi opustil. Viem, že bol duchom s nami," spomenula si Serwaová na kolegu a priateľa, ktorý tragicky zahynul na pretekoch v roku 2012. 

 

Holmlundová sa postarala o prvý švédsky kov z akrobatického lyžovania od Lillehammeru 1994 a po pretekoch povedala: "Asi sa rozplačem. Pred rokom som sa trápila s vážnym zranením a teraz mám bronzovú olympijskú medailu. Keby nebolo Soči, asi by som už nejazdila." 

 

V malom finále zvíťazila a piatu priečku v celkovej klasifikácii si vybojovala iba 17-ročná Švédka Sandra Näslundová, najmladšia v celom štartovom poli. 

Švajčiarskej favoritke Fanny Smithovej, úradujúcej majsterke sveta, nevyšiel už vstup do súťaže, bola až 16. v "nasadzovačke", predrala sa síce do semifinále, ale v ňom skončila až štvrtá a po malom finále je zostala celkovo ôsma pozícia. 

 

Ophélie Davidová sa mohla stať najstaršou zlatou medailistkou individuálnej súťaže v histórii ZOH. Sedemnásobná víťazka Svetového pohára (2004 - 2010), majsterka sveta z roku 2007 a štyrikrát zlatá na zimných X Games mala v piatok 37 rokov a 230 dní. Doterajší ženský vekový rekord drží nemecká sánkarka Sylke Ottová, ktorá v Turíne 2006 zvíťazila, keď mala 36 rokov a 222 dní. Medzi mužmi sa v Soči dostal na čelo zlatých olympijských veteránov nórsky biatlonista Ole Einar Björndalen (40 rokov a 12 dní). Davidová pred štyrmi rokmi vo Vancouveri ako najväčšia favoritka nedokončila štvrťfinále. 

 

Skikros je súčasťou zimných olympijských hier druhý raz v histórii. Premiérové zlato v disciplíne, v ktorej niet núdze o prekvapenia, patrí Ashleigh McIvorovej z Kanady, ktorá pred dvoma rokmi ukončila súťažnú kariéru. Z vancouverských medailistiek bola v hre iba bronzová Francúzka Marion Josserandová, ktorá zajazdila v "nasadzovačke" až 22. najlepší čas a vo svojom osemfinále bola štvrtá. 

Výsledky: 
Veľké finále: 

1. Marielle Thompsonová, 2. Kelsey Serwaová (obe Kan.), 3. Anna Holmlundová (Švéd.), 4. Ophélie Davidová (Fr.) 
Malé finále: 
1. Sandra Näslundová (Švéd.), 2. Katrin Ofnerová (Rak.), 3. Katya Cremová (Aus.), 4. Fanny Smithová (Švaj.) 
Konečné poradie: 
1. Marielle Thompsonová, 2. Kelsey Serwaová (obe Kan.), 3. Anna Holmlundová (Švéd.), 4. Ophélie Davidová (Fr.), 5. Sandra Näslundová (Švéd.), 6. Katrin Ofnerová (Rak.), 7. Katya Cremová (Aus.), 8. Fanny Smithová (Švaj.) 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies