SKE: Praktiky šmejdov by obmedzilo elektronické prideľovanie spisov

NETKY.SK • 23 Júl 2014, 17:07 • 2 min
SKE: Praktiky šmejdov by obmedzilo elektronické prideľovanie spisov

BRATISALVA - Praktiky nebankových spoločností a firiem ponúkajúcich nekvalitný tovar by výrazne obmedzilo náhodné elektronické prideľovanie exekúcií.

slovakia

left justify in out

"Ak by nebankové spoločnosti či takzvaní šmejdi nemohli spolupracovať s vlastným vybraným exekútorom, ale boli by odkázaní na náhodné elektronické prideľovanie exekučných spisov, počet návrhov na exekúciu od týchto firiem by sa zaručene znížil," povedal dnes prezident Slovenskej komory exekútorov (SKE) Miroslav Paller.

 

Spolupráca nebankoviek, šmejdov či obchodníkov s pohľadávkami s vybranými exekútormi sa totiž neraz pohybuje na hrane zákona. "Pri takzvaných veľkých veriteľoch sa vyskytujú nezdravé väzby medzi veriteľom a exekútorom. V minulosti sme boli viackrát svedkami neštandardných praktík takýchto spolupracujúcich exekútorov, ako je napríklad zahltenie súdov extrémnym množstvom podaní," povedal Paller. 


Slovenská komora exekútorov dlhodobo presadzuje zavedenie náhodného elektronického prideľovania spisov na krajovom princípe. Ide o výrazný protikorupčný nástroj, ktorý by zrovnoprávnil veľkého veriteľa s bežným občanom, zlacnil exekučné konanie a zvýšil vymáhateľnosť práva. "Je mi veľmi ľúto, že hoci máme v podobe náhodného elektronického prideľovania exekúcií na krajovom princípe liek na mnohé dnešné problémy, súvisiace s exekúciami, stále nepadlo politické rozhodnutie o zavedení tohto systému do praxe," poznamenal Paller. 

 

Denník Pravda dnes informoval, že počet penzistov v exekúcii sa pravdepodobne opäť zvýši. Podľa informácií Ministerstva spravodlivosti totiž na exekučných súdoch v súčasnosti pribúdajú žiadosti o vydania poverenia na začatie exekúcie najmä zo strany nebankových spoločností a firiem ponúkajúcich nekvalitný tovar.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona