Skauti z Brna prevzali vo Viedni Betlehemské svetlo a privezú ho dnes do Česka

NETKY.SK • 13 December 2014, 17:15 • 2 min
Skauti z Brna prevzali vo Viedni Betlehemské svetlo a privezú ho dnes do Česka

BRNO - Symbol Vianoc - Betlehemské svetlo prevzali dnes v celkom zaplnenom najväčšom evanjelickom kostole vo Viedni - kostole Gustáva Adolfa - zástupcovia 25 krajín, medzi ktorými nechýbali členovia Slovenského skautingu, ale napríklad aj delegácie Francúzska, Belgicka či USA.

slovakia

left justify in out

Do Česka ho vo večerných hodinách privezú skauti z Brna, informoval Český rozhlas.
      

Uviedol, že plamienok zapálený v mieste Ježišovho narodenia budú počas noci strážiť dobrovoľníci a v nedeľu ho v katedrále na Petrove požehná brniansky biskup Vojtěch Cikrle. Odtiaľ ho potom skauti rozvezú po celej krajine.
      

Svetlo z Baziliky Narodenia Pána v Betleheme prináša do Viedne tradične Dieťa svetla - rakúsky chlapec či dievča, ktorí toto vyznamenanie získali za svoje príkladné správanie a ochotu pomáhať druhým. Tento rok to bol deväťročný Tizian z Linca, ktorý sa venuje charitatívnej práci a vyniká toleranciou k iným kultúram a národnostiam, uviedol Český rozhlas.
      

Pripomenul, že do Česka sa tradícia Betlehemského sveta dostala v roku 1990, kedy ho na hraniciach s Rakúskom preberali exiloví skauti.
      

Svetlo nesie nadkonfesionálne posolstvo vychádzajúce zo základných ľudských hodnôt. Je to posolstvo pokoja, lásky, mieru a jednoty - spoločné univerzálne hodnoty vlastné ľuďom bez ohľadu na to, akého sú vierovyznania, ku ktorej cirkvi sa hlásia, alebo či sú bez vyznania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies