Skauti prinesú v popoludňajších hodinách Betlehemské svetlo z Rakúska

NETKY.SK • 16 December 2017, 08:05 • 2 min
Skauti prinesú v popoludňajších hodinách Betlehemské svetlo z Rakúska

BRATISLAVA - Skauti prinesú v sobotu v popoludňajších hodinách Betlehemské svetlo z Rakúska, kde ho pre všetkých ľudí na Slovensku odpália vo viedenskom rímskokatolíckom farskom kostole sv. Františka z Assisi. V nočných hodinách ho počas svätej omše v Zakopanom odovzdajú poľským kolegom. TASR o tom informoval koordinátor Betlehemského svetla na Slovensku Marián Suvák.

slovakia

left justify in out

Svetlo bude vďaka skautom tradične putovať cez celé Poľsko, pobaltské krajiny a Rusko až na Sibír. Nasledujúci deň v nedeľu 17. decembra privezú skauti svetlo do Popradu, kde ho na Námestí sv. Egídia prijme prezident SR Andrej Kiska. Plamienok z Betlehema odovzdajú skauti ľuďom v nedeľu počas slávnostnej svätej omše o 16.30 h v kostole Najsvätejšieho Spasiteľa na Hlavnom námestí v Bratislave, kde bude rovnako ako vo väčšine kostolov k dispozícii pre verejnosť až do Vianoc.

 

Počas posledného víkendu v sobotu 23. decembra ho budú skautské posádky roznášať po celej krajine a doručia ho do viac ako 330 miest a obcí. Betlehemské svetlo sa dostane aj do obcí, kde nie je vlakové spojenie, aby k nemu mal prístup čo najväčší počet ľudí. Okrem toho, že plamienok sa dostane do domácností, skauti ho prinesú aj do nemocníc, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti, azylových domov, ale vynesú ho aj na Lomnický štít. "Svetlo budeme roznášať po celom Slovensku už po 28. raz ako symbol pokoja a lásky a sme hrdí, že sa nám podarilo vybudovať takúto tradíciu, ktorá si získala srdcia ľudí," povedal Suvák.

 

Tradícia Betlehemského svetla v Európe vznikla v roku 1099, v období krížových výprav. Jeden člen výpravy, mladý muž z talianskeho mesta Florencia sľúbil, že ak prežije výpravu, prinesie domov plamienok z "večného" svetla, ktoré horí v Betleheme. Na Vianoce v roku 1099 sa vrátil do Florencie so zapálenou sviecou, ktorej plamienok pochádzal z Betlehema. Sviecu umiestnili v kostole a odtiaľ si ostatní obyvatelia Florencie brali svetlo do svojich domovov. Táto tradícia pretrváva dodnes a Betlehemské svetlo sa tak stalo symbolom nádeje, lásky a porozumenia. 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona