Skauti opäť privezú Betlehemské svetlo z Rakúska, v sobotu ho prijme prezident

NETKY.SK • 12 December 2014, 07:33 • 2 min
Skauti opäť privezú Betlehemské svetlo z Rakúska, v sobotu ho prijme prezident

BRATISLAVA - Členovia Slovenského skautingu budú aj tento rok zabezpečovať rozvoz Betlehemského svetla po Slovensku. Privezú ho v sobotu 13. decembra z Rakúska, kde ho pre všetkých ľudí v SR odpália počas medzinárodnej ekumenickej slávnosti vo viedenskom kostole protestantskej farnosti. Ešte v ten istý deň privezú svetlo z Viedne do Bratislavy, kde ho podvečer slávnostne prijme prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

V nedeľu predpoludním skauti z Podtatranskej a Východoslovenskej skautskej oblasti počas svätej omše vo Svite odovzdajú Betlehemské svetlo poľským skautom. Svetlo bude aj vďaka slovenským skautom tradične putovať cez celé Poľsko, pobaltské krajiny a Rusko až na Sibír. Počas posledného víkendu pred Vianocami (20.-21. decembra) už od skorého rána budú skautské posádky roznášať svetlo vlakmi po celom Slovensku a doručia ho až do 300 miest a obcí. Betlehemské svetlo sa dostane aj na miesta, kde nie je vlakové spojenie, aby k nemu mal prístup čo najvyšší počet ľudí.
      

Skauti budú svetlo až do Štedrého dňa roznášať do nemocníc, azylových domov, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti, budú ho odpaľovať veriacim na predvianočných sv. omšiach a pobožnostiach a doručovať ľuďom aj priamo domov. Zavítajú i na pomyselnú strechu Slovenska, na Lomnický štít. V predvianočnom období sa do šírenia svetla k ľuďom, do obcí a do jednotlivých ustanovizní zapájajú stovky skautov.
      

"Svetlo budeme roznášať po celom Slovensku už 25. raz ako symbol pokoja a lásky a sme hrdí, že sa nám podarilo vybudovať takúto tradíciu, ktorá si získala srdcia ľudí," povedal Marián Suvák, koordinátor Betlehemského svetla na Slovensku. Svetlo nesie nadkonfesionálne posolstvo vychádzajúce zo základných ľudských hodnôt. Je to posolstvo pokoja, lásky, mieru a jednoty - spoločné univerzálne hodnoty vlastné ľuďom bez ohľadu na to, akého sú vierovyznania, ku ktorej cirkvi sa hlásia, alebo či sú bez vyznania.
      

Slovenskí skauti prevzali Betlehemské svetlo od rakúskych skautov po prvýkrát v roku 1990 vo Viedni a odvtedy ho každoročne distribuujú ľuďom po celom Slovensku. Tradične ho odpaľujú na ekumenickej slávnosti vo Viedni, kam ho každý rok prinesie z Baziliky Narodenia Pána v Betleheme Dieťa svetla - rakúske dievča alebo chlapec, ktorí toto vyznamenanie získali za svoje príkladné správanie a ochotu pomáhať druhým.
      

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona