Skauti budú roznášať betlehemské svetlo, prevezme ho aj prezident

NETKY.SK • 13 December 2012, 11:00 • 2 min
Skauti budú roznášať betlehemské svetlo, prevezme ho aj prezident

Skauti budú roznášať betlehemské svetlo, prevezme ho aj prezident - Zaujímavosti Slovenské skautky a skauti budú aj tento rok zabezpečovať rozvoz betlehemského svetla po celom Slovensku. Táto predvianočná aktivita, symbolizujúca šírenie ľudskej lásky, por

slovakia

left justify in out

img

Slovenské skautky a skauti budú aj tento rok zabezpečovať rozvoz betlehemského svetla po celom Slovensku. Táto predvianočná aktivita, symbolizujúca šírenie ľudskej lásky, porozumenia a nádeje, má na Slovensku už 23-ročnú tradíciu.

Zástupcovia Slovenského skautingu a ďalších organizácií z vyše dvoch desiatok krajín prevezmú aj tentoraz betlehemské svetlo od rakúskych skautov vo Viedni. Slávnostná ceremónia odovzdávania svetla bude v sobotu 15. decembra 2012 o 14.00 h v kostole katolíckej farnosti Altlerchenfeld vo Viedni.

V sobotu o 18.00 h prevezme svetlo z Betlehema v Prezidentskom paláci aj prezident SR Ivan Gašparovič, informovali zástupcovia Slovenského skautingu.

Plamienok svetla odpálený v Bazilike Narodenia Pána vo Svätej zemi tentoraz priniesla a Dieťaťom svetla sa stala 13-ročná Christina Mader z Horného Rakúska.

V tretiu adventnú nedeľu 16. decembra o 9.00 h zástupcovia Náčelníctva Slovenského skautingu a skauti z Podtatranskej a Východoslovenskej skautskej oblasti odovzdajú svetlo z Betlehema poľským harcerom. Odovzdanie sa tento rok uskutoční na slovenskej strane - v Kostole sv. Jozefa vo Svite. Svetlo bude putovať cez celé Poľsko a pobaltské krajiny do Ruska až na ďalekú Sibír. Počas tejto nedele betlehemské svetlo privítajú na sv. omšiach aj v Katedrále sv. Martina v Bratislave a Katedrále sv. Emeráma v Nitre.

O týždeň, v sobotu 22. decembra, sa od skorého rána rozbehnú vlaky so skautskými posádkami, ktoré budú šíriť betlehemské svetlo na celom Slovensku. Po 20 hlavných aj vedľajších železničných tratiach svetlo počas dňa privezú do 300 miest a obcí, od Kútov na západe až po Čiernu nad Tisou na východe republiky. V jednotlivých mestách na celom území Slovenska budú postupne zažínať svetielka ako články reťaze, aby krátko pred polnocou vytvorili reťaz svetla a symbolicky tak spojili celé Slovensko.

Aj tentoraz, už po 19. raz, betlehemské svetlo zažiari aj na najvyššie položenom pracovisku v SR - v Observatóriu Slovenskej akadémie vied na Lomnickom štíte, ktoré sa nachádza vo výške 2632 metrov nad morom.

Na vlakových staniciach budú čakať skauti s lampášmi a až do Štedrého dňa - 24. decembra budú svetlo roznášať v jednotlivých mestách a obciach do tisícok kostolov a farností, nemocníc, azylových domov, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti a odpaľovať ho veriacim na predvianočných svätých omšiach a pobožnostiach. Skauti svetlo z Betlehema roznesú aj do ďalších miest a obcí, kde nie je vlakové spojenie, aby sa tento symbol radosti, pokoja a nádeje dostal k čo najväčšiemu počtu ľudí.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies