Škandály a bolesti kráľovskej rodiny: Diana, čo kraľovala srdciam ľudu, Diana, ktorú miloval každý. Iba jej manžel nie

NETKY.SK • 14 September 2022, 09:00 • 2 min
Škandály a bolesti kráľovskej rodiny: Diana, čo kraľovala srdciam ľudu, Diana, ktorú miloval každý. Iba jej manžel nie

Princezná by mala mať za hrsť pôvabu, niekoľko zrniek múdrosti, veľa trpezlivosti a čosi navyše, niečo nepomenovateľné, niečo neuchopiteľné, niečo, čo patrí len im, ženám žijúcim v palácoch, obliekajúcim sa do najdrahších šiat a jediacim najvyberanejšie jedlá. Je to niečo, čo princa donúti zabiť hoc aj desaťhlavého draka, čo ho navedie, aby za svoju vyvolenú bojoval hoc aj s celým kráľovstvom, aby jej potom všetko bohatstvo položil k nohám. A ona taká i bola, Diana, kráľovná sŕdc, večne živá, večne milovaná, večne oplakávaná.

slovakia

left justify in out

Azda nikto si nezaslúžil princeznovský titul viac ako ona, hoc, ako každý z nás, ani Diana nebola dokonalá, podliehala slabostiam a jej dušu sužovalo priveľa bolestí a smútkov.

Jej meno je však i tak neustále vyslovované s patričnou úctou, a keby sa dal vrátiť čas a zariadiť, aby sa príbeh skončil inak, viacerí by neváhali, podstúpili by riziká a všeličo iné, len aby opäť kráčala po zemi a rozdávala ľudskosť.

 

Mladšia

 

Diana Spencer bola od svojho vtedajšieho princa Charlesa mladšia takmer o 13 rokov, a jeho rodina pre ňu nepredstavovala nič neznáme. I ona sa pýšila aristokratickým pôvodom, čo ju predurčovalo, aby sem-tam zahliadla i kráľovnine deti, aby sa s nimi dokonca, z času na čas, pohrala a zasmiala.

Treba povedať, že to nemala vždy ustlané na ružiach, čo si smieme domyslieť i na základe skutočnosti, že jej rodičia sa rozviedli a ona neskôr striedala bývanie v dvoch sídlach.

 

img

 

Nepovšimnutá

 

Čo sa Charlesa týka, stáli vedľa seba bližšie, než by si kto pomyslel, a to bez toho, aby spolu preriekli čo i len jediné slovo. Vec sa má totiž tak, že drahý Charles sa intímne stýkal s jej sestrou menom Sarah a ona, Diana, síce tam kdesi jestvovala, ale nepovšimnutá. Stretol ju osud, aký stretáva mnohé mladšie sestry, že ona bola považovaná za nudnejšiu, škaredšiu, menej zaujímavú, menej hodnú pohľadu muža tak vysoko lietajúceho v spoločnosti.

 

Grilovačka

 

Potom sa ale niečo zásadné zmenilo, buď sa z nej stala labuť, alebo si len Charles poopravil mienku, trošku viac odchýlil dvere svojho srdca a otvoril oči, aby mu neuniklo nič dôležité. Nech už to bolo akokoľvek, konala sa istá grilovačka a hostitelia ich usadili vedľa seba. Charles a Diana sa na seba zahľadeli, a kým o nej by sa dalo hovoriť o okamžitej láske, u neho aspoň vzbudila väčšie sympatie. Mala ďaleko od ženy, akú videl predtým, zrazu ju hodnotil oveľa vyššie a ochotne s ňou trávil čas. Ona mu navyše prejavovala úprimný súcit, lebo mu zahynul priateľ a on pociťoval, že ak ju aj teraz nemiluje, neskôr, možno raz, možno o pár dní či o niekoľko mesiacov, sa predsa zaľúbi.

 

Nech už to znamená čokoľvek

 

Charles ju pozýval raz tam, potom hentam, médiá sa šli pretrhnúť, aby poskytli čo najlepšiu fotografiu, aby vymysleli čo najkvalitnejší a najčítanejší titulok.

„Ak budeš ďalej otáľať, bude to pre nás neznesiteľné,“ údajne sa vyjadrila kráľovná Alžbeta, ktorá usilovne pracovala na tom, aby sa jej syn čoskoro oženil. Všetci v paláci si všimli, že Diana má potenciál, že je nepoškvrnená, že by sa s ňou dalo ohnúť do takej podoby, aby vyhovovala kritériám monarchie.

A Charles otáľal, odkladal, až napokon zrejme pomohlo otcovo tvrdé pokarhanie, že ak ju teda nemieni požiadať o ruku, nech sa radšej známosť ukončí, lebo utrpí jej povesť a ani tá jeho nebude nedotknutá.

On si vstúpil do svedomia, zvážil to aj ono a vo februári, sedem mesiacov od nadviazania vzťahu, sa vyslovil a spýtal sa, či by sa za neho vydala. Že bude súhlasiť, o tom nebolo pochýb, celá rozjarená sa rozosmiala a akosi nespozorovala, že kým ona by najradšej od šťastia vyskočila z kože, on je chladný, a nadchádzajúci sobáš je pre neho niečím, nad čím sa neoplatí vzrušovať.

„Ste zaľúbení?“ spýtal sa jeden reportér, keď sa zásnuby oficiálne ohlásili.

Diana s nadšením prikyvovala, zatiaľ čo budúci ženích reagoval dosť ostražito.

„Samozrejme, že sme,“ povedala ona.

„Nech už to znamená čokoľvek,“ doplnil on.

 

Iná matka

 

Bolo jej dané porodiť dvoch synov, a ako matka sa výrazne odlišovala od iných, ktoré nosili rovnaké postavenie ako ona. Deti brávala do fastfoodov, do ponožiek im vkladala sladkosti, sama ich dojčila a delila sa s nimi o múdrosti potrebné pre detstvo aj dospievanie. Chlapcov často objala, nebála sa povedať, že ich ľúbi a do školy zvykla staršiemu Williamovi posielať pohľadnice s textom ladeným humorne.

 

Rozvod

 

Nech sa usilovala ako chcela, náklonnosť ľudu jej patrila bezhraničná, ale tá manželova, och, o tú ju ochudobňovala vtedy milenka Camilla. Nijako nepomohlo, keď ich prosila, aby s aférou skončili, mohla sa aj pretrhnúť, ale manželstvo sa rútilo do priepasti až na samé dno. Trpela depresiami, bulímiou a jej duša bola rozorvaná na kusy. Iné riešenie sa neponúkalo, len aby sa rozviedli, a hoci by sme predpokladali, že jej obľúbenosť u ľudí klesne, opak bol pravdou. Milovali ju, aj keď bola rozvedená, aj keď už mala iného, aj keď zomrela. Milujú ju, Diana je totiž princeznou, akej nebývalo a, áno, asi ani nebude.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona