Škandalózne odhalenie: NSA monitorovala telefonickú komunikáciu 35 medzinárodných politikov!

NETKY.SK • 25 Október 2013, 06:25 • 2 min
Škandalózne odhalenie: NSA monitorovala telefonickú komunikáciu 35 medzinárodných politikov!

LONDÝN/BRUSEL - Americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) podľa dnes zverejnených informácií britského denníka Guardian monitorovala telefonickú komunikáciu 35 čelných medzinárodných politikov.

slovakia

left justify in out

Guardian sa odvolal na podklady získané od bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena. Dokument mal pochádzať z roku 2006. Mená politikov zverejnené neboli, uviedla tlačová agentúra DPA.

V stredu vzbudilo rozruch tvrdenie, že NSA odpočúvala mobilný telefón nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Téma sa objavila aj na summite EÚ v Bruseli.

Biely dom zdôraznil, že Merkelovej telefón nemonitoruje a monitorovať nebude, k minulosti sa nevyjadril. Hovorca Bieleho domu Jay Carney povedal, že konkrétne výčitky v súvislosti s aktivitami tajných služieb nebudú "verejne komentovať". Carney tiež podotkol, že nebudú reagovať na každé obvinenie, ktoré sa objaví v novinách. Pripustil, že aféra NSA poškodila vzťahy USA s dôležitými spojencami a že existuje "isté napätie". Ako ďalej povedal Carney, Spojené štáty majú dôležité, cenné a hlboké priateľstvá a spojenectvá s krajinami, ktoré od Washingtonu požadujú, aby prejavené obavy vzali veľmi vážne. Dodal, že existuje priama komunikácia cez diplomatické kanály na najvyššej úrovni s veľmi blízkymi spojencami v Nemecku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies