Škandál z ovplyvňovania zápasov: Obvinení sú štyria futbalisti z Dunajskej Stredy a traja bývalí hráči!

NETKY.SK • 12 September 2013, 17:20 • 2 min
Škandál z ovplyvňovania zápasov: Obvinení sú štyria futbalisti z Dunajskej Stredy a traja bývalí hráči!

BRATISLAVA - Po spoločnej česko-slovenskej policajnej akcii obvinili policajti z Národnej kriminálnej agentúry sedem ľudí. Štyria z nich sú hráčmi futbalového klubu DAC 1904 Dunajská Streda a traja bývalí slovenskí futbalisti. Obvinení sú z prijímania úplatkov a podplácania za ovplyvňovanie výsledkov zápasov. Informoval o tom prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar na štvrtkovej tlačovej konferencii.

slovakia

left justify in out

"Predovšetkým bývalí hráči našej najvyššej súťaže oslovili aktívnych hráčov v kluboch a snažili sa cez týchto aktívnych hráčov dohodnúť výsledok, respektíve počet strelených gólov, alebo iné možnosti, ktoré sú v ponukách stávkových kancelárií," informoval prezident Policajného zboru Tibor Gašpar. Na vrchu pyramídy je podľa polície organizátor, ktorý je pravdepodobne v nejakej ázijskej krajine. Tam uzatváral stávky online.

"Takýto trestný čin ovplyvňovania výsledkov futbalových zápasov sme prvýkrát klasifikovali ako organizovaný. Doteraz to bolo vždy jednotlivcom alebo v spolupáchateľstve. Na čele organizovanej skupiny stál človek z Ázie a prostredníctvom sprostredkovateľov zo Slovenska oslovoval hráčov na Slovensku i v Česku. Sprostredkovateľ ponúkol futbalistom úplatok vo výške od 2000 do 60-tisíc eur za zápas. Išlo o 19 stretnutí v Česku a na Slovensku, vrátane tohtosezónnych duelov najvyšších súťaží. Vo všetkých prípadoch išlo o onlajn tipovanie v ázijských kanceláriách," uviedol Tibor Gašpar s dôvetkom, že z obvinených už začala jedna osoba spolupracovať s políciou, a preto nie je zadržaná. "Po niekoľkomesačnom vyšetrovaní sme zadržali šesť osôb, vyšetrovalo sa aj v Česku. Tam zadržali dvanásť osôb. Obe krajiny utvorili špeciálny vyšetrovací tím. Významnú pomoc pri zaisťovaní dôkazov poskytol Slovenský futbalový zväz (SFZ) a na druhej strane Futbalová asociácia Českej republiky (FAČR). Popritom si každá z krajín predviedla k výsluchom aj niekoľko ďalších osôb, ktoré môžu pomôcť pri objasňovaní celého prípadu. Pri akcii sme vykonali domové prehliadky, prehliadky iných priestorov a pozemkov a zadržali sme 49-tisíc eur v bankovkách rôznej hodnoty a predovšetkým techniku, ktorá slúžila k mobilnej komunikácii. Podľa zistených informácií boli organizátormi celej akcie Slováci, ich činnosť bola dopredu plánovaná a koordinovaná s ďalšími stupňami tejto organizácie," doplnil prezident PZ SR.

Tibor Gašpar ďalej opísal spôsob nelegálneho ovplyvňovania stretnutí: "Vopred vybrali futbalový duel, ktorý by mohol byť v ponuke internetových stávkových kancelárií najmä v Ázii. Následne cez sprostredkovateľov oslovili hráčov klubov s cieľom dohodnúť výsledok stretnutia, teda ovplyvniť ho za ponúknutý úplatok. Hlava skupiny pochádza pravdepodobne z Ázie a cez sprostredkovateľa na území Slovenska odovzdala peniaze na úplatky, tento organizátor prostredníctvom nižších stupňov sprostredkovania, ktorými boli predovšetkým hráči z našej najvyššej súťaže, oslovili aktívnych hráčov. Cez týchto futbalistov dohadovali výsledok, počet gólov a iné možnosti, ktoré sú v ponukách stávkových kancelárií. Minimálne v období posledného roka poskytla táto skupina finančnú hotovosť hráčom na Slovensku i v Česku od 2000 do 60-tisíc eur za zápas. Ak zostal sprostredkovateľ sedieť v hľadisku počas predmetného duelu, bolo to znamenie, že ponuka platí a hráči sa majú snažiť dosiahnuť dohodnutý výsledok. Ak odišiel, futbalisti mohli hrať voľným štýlom. Po zápase futbalistom vyplatili dohodnuté úplatky," opísal proces Tibor Gašpar.

Ten dodal aj mená obvinených osôb: "Z trestného činu podplácania boli obvinené tri osoby: Ivan Ž., Róbert R. a Marián D., ktorí sú bývalí hráči a počas aktívnej kariéry pôsobili vo viacerých kluboch na Slovensku, v Česku, ale aj v Európe a dokonca v Ázii. Zvyšní štyria sú obvinení z prijímania úplatku, ide o hráčov DAC 1904 Dunajská Streda Michal D., Ivan H., Tomáš H. a Marek B. Celkovo sa použilo na úplatky 210-tisíc eur, pričom výška výhry z jedného zápasu sa podľa nášho odhadu pohybovala okolo 50-tisíc eur. Vo všetkých prípadoch išlo o onlajn tipovanie cez stávkové kancelárie sídliace predovšetkým v Ázii. Pokiaľ ide o výšky trestov, pri podplácaní hrozí dva až päť rokov, pri prijímaní úplatku tri až osem rokov," uzavrel Tibor Gašpar.

Ku korupčnej afére zaujal stanovisko aj SFZ. "Slovenský futbalový zväz vysoko oceňuje prácu vyšetrovateľov, ktorí odhalili túto trestnú činnosť. Je v záujme futbalového hnutia očistiť ho od akýchkoľvek prejavov korupcie. SFZ bol o celom prípade a priebehu vyšetrovania policajnými orgánmi pravidelne a priebežne informovaný. Zároveň sa na ňom aktívne podieľal, pričom poskytol polícii maximálnu súčinnosť a všetky jemu dostupné informácie. SFZ považuje manipuláciu výsledkov futbalových stretnutí za jednu z najväčších hrozieb futbalu a voči všetkým, ktorí sa na nej podieľajú, uplatní všetky dostupné sankcie v zmysle stanov SFZ, súťažného, disciplinárneho poriadku a ďalších futbalových noriem," uvádza sa na oficiálnej internetovej stránke SFZ.

Riadiaci orgán dvoch najvyšších slovenských súťaží Únia ligových klubov (ÚLK) zatiaľ nekomentuje vzniknutú kauzu a počká si na závery vyšetrovacích orgánov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies