Škandál Volkswagenu so zmanipulovanými testami výfukových plynov sa rozrastá: Ovplyvní aj Slovensko

NETKY.SK • 22 September 2015, 17:46 • 2 min
Škandál Volkswagenu so zmanipulovanými testami výfukových plynov sa rozrastá: Ovplyvní aj Slovensko

BERLÍN - Škandál so zmanipulovanými testami výfukových plynov modelov Volkswagenu (VW) s dieselovými motormi sa rozrastá. Informoval o tom rakúsky denník Die Presse.

slovakia

left justify in out

Podľa najnovších údajov môže doň patriť až 11 miliónov jeho vozidiel. Číslo je väčšie ako ročná produkcia koncernu s 12 dcérami. Vlani vyrobil spolu 9,5 milióna áut. Z nich sa 600.000 predalo v Spojených štátoch.

 

Koncern si na riešenie problému vyčlenil 6,5 miliardy eur a zrejme dôjde aj k obmedzeniu výroby v tomto roku.

 

Skreslené výsledky na testoch v porovnaní s reálnymi hodnotami sú v motoroch typu EA 189. Rovnaké motory sa sa podľa portálu ihned.cz montovali aj do Škodoviek, konkrétne do predchádzajúcej generácie modelov Fabia, Octavia a Superb, Roomster a Rapid. Informovalo o tom vedenie VW. Koncern pracuje na tom, aby sa tieto odchýlky dali odstrániť technickými opatreniami.

 

Akcie VW reagovali v pondelok (21.9.) na prúd zlých správ o firme prepadom až o 20 %.

 

Vedenie koncernu dnes informovalo, že sa o vyjasnenie nezrovnalostí usiluje s mimoriadnym nasadením, lebo Volkswagen nestrpí nijaké porušovanie zákonov.

 

Falšovanie testov výfukových plynov vyjde Volkswagen draho, ovyplvní aj bratislavský závod

 

zhľadom na falšovanie výsledkov kontrolných testov škodlivín vo výfukových plynoch áut Volkswagenu (VW) s dieselovým motorom v USA upozorňuje Nemecký ústav pre hospodársky výskum (DIW) na možné rušenie pracovných miest. "Škody spôsobené stratou dobrého mena vyjdú VW veľmi draho nielen v Spojených štátoch, ale aj globálne," povedal prezident DIW Marcel Fratzscher. Agentúra DPA cituje jeho vyjadrenia pre dnešné vydanie denníka Bild-Zeitung. "Tým môžu byť ohrozené pracovné miesta vo VW a aj u mnohých jeho dodávateľov".

 

Fratzscher si myslí, že finančná pokuta by mala byť pre koncern najmenším problémom. Škandál môže spôsobiť škody aj iným nemeckým vývozcom. VW sa doteraz pokladal za ochranný štít pre produkty Made in Germany.

 

Teraz musí ísť o minimalizáciu škôd pre VW a nemeckých exportérov ako celku.

 

Pre škandál s emisiami sa špekuluje o odchode M.Winterkorna, VW to popiera

Škandál s emisiami by mal údajne viesť k odchodu šéfa automobilky Volkswagen Martina Winterkorna z funkcie. Podľa nemeckého denníka Tagesspiegel zdroje z dozornej rady automobilky uviedli, že VW plánuje s Winterkornom ukončiť spoluprácu. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Nástupcom Winterkorna by podľa novín mal byť výkonný riaditeľ automobilky Porsche Matthias Müller. Denník zároveň dodal, že dozorná rada o zmenách v manažmente rozhodne v piatok 25. septembra.

 

Volkswagen však neskôr informácie denníka rázne poprel. "Je to úplný nezmysel," reagoval hovorca Volkswagenu na otázky novinárov, či informácie v denníku Tagesspiegel sú pravdivé.

 

 

Škandál s falšovaním emisií vyplával na povrch koncom minulého týždňa, keď americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) oznámila, že VW využíval softvér, ktorý pri testovaní výfukových plynov umožňuje zamaskovať skutočné hodnoty emisií. Podľa najnovších údajov sa kauza týka až 11 miliónov áut.

 

Pokuta pre najväčšiu európsku automobilku by sa mohla v USA vyšplhať až na 18 miliárd USD (16,14 miliardy eur) a nie je vylúčené, že firma bude čeliť aj hromadnej žalobe zo strany majiteľov vozidiel. Nemecká firma, ktorej hodnota akcií klesla za dva dni o viac než 35 %, už oznámila, že si na riešenie problému predbežne odložila 6,5 miliardy eur.

 

Na škandál s emisiami už reagovali Južná Kórea a Austrália, ktoré požiadali o informácie a nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala na transparentné vyšetrovanie. "V tejto zložitej situácii je na vyšetrenie celého prípadu nevyhnutná maximálna transparentnosť," uviedla. Zároveň dodala, že nemecký minister dopravy je v úzkom kontakte s vedením Volkswagenu a ona dúfa, že všetky fakty budú známe čo najskôr.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona